Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA vor să trimită rachete Patriot în Estonia

AFP
patriot, rachete

Vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, a menţionat duminică la Tallin posibilitatea desfăşurării unor baterii de rachete Patriot în Estonia, dar nu şi-a luat niciun angajament în acest sens, a declarat premierul eston Juri Ratas.

"Am discutat despre asta, dar nu despre o dată sau o oră", a spus Ratas la televiziunea de stat ERR, preluată de France Presse.

"Am menţionat manevrele (Rusiei) care vor avea loc în apropierea frontierei estone (...) şi modul în care Estonia, Statele Unite şi NATO trebuie să le monitorizeze şi să facă schimb de informaţii", a mai precizat prim-ministrul, scrie agerpres.ro.

Guvernul de la Tallin a dat publicităţii un comunicat oficial în care precizează că Ratas şi Pence au dialogat pe teme de securitate, cooperare în domeniul informatic şi colaborare bilaterală.

Vizita vicepreşedintelui american la Tallin va continua luni cu întâlniri cu preşedintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, cu cea a Lituaniei, Dalia Grybauskaite, şi cu preşedintele Letoniei, Rajmonds Vejonis. AFP arată că Pence intenţionează să dea asigurări ţărilor baltice şi Poloniei, care au frontiere cu Rusia şi se tem de un eventual atac. Potrivit unei surse militare estone, instalarea rachetelor anti-rachetă Patriot este unul din obiectivele comune ale acestor state membre NATO, unde alianţa nord-atlantică desfăşoară patru batalioane multinaţionale. O baterie Patriot a fost instalată recent în Lituania, temporar, pe durata unui exerciţiu militar.

Premierul Ratas, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, a declarat că descurajarea de către SUA şi NATO în regiunea Mării Baltice "este indispensabilă pentru garantarea securităţii în vecinătatea imediată şi în întreaga Europă". El a salutat decizia Washingtonului de a suplimenta cu 1,4 miliarde de dolari programul European Reasurance Initiative (Iniţiativa de Reasigurare Europeană), care urmează să întărească prezenţa militară americană ca reacţie la anexarea Crimeei de către Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.