Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA vor vinde avioane de vânătoare Boeing în Qatar şi Kuweit (surse Reuters)

Operation Iraqi Freedom

Statele Unite sunt pe cale să aprobe vânzarea, îndelung amânată, a unor avioane de vânătoare Boeing către Qatar şi Kuweit, afirmă agenţia de presă Reuters într-o ştire în exclusivitate difuzată vineri. 

Patru surse - a căror identitate nu a fost dezvăluită, dar despre care se precizează că sunt atât din SUA, cât şi din zona Golfului Persic şi sunt familiarizate cu subiectul - au declarat pentru Reuters că notificarea Congresului ar putea începe săptămâna viitoare. Un oficial din Ministerul Apărării de la Doha a declarat că o decizie este iminentă. 

Compania Boeing şi-a exprimat speranţa că se vor produce în curând evoluţii privind cele două tranzacţii de valori ridicate. Oficialităţi din domeniul apărării şi din industrie avertizaseră că amânările pot costa miliarde de dolari, deoarece cumpărătorii se pot adresa la un moment dat altor furnizori. Sursele din Qatar nu au comentat valoarea achiziţiei, dar Reuters afirmă că Pentagonul şi Departamentul de Stat au în vedere vânzarea a 36 de avioane de vânătoare F-15, produse de Boeing, în valoare de aproximativ 4 miliarde de dolari, către Qatar, şi a 28 de avioane 28 F/A-18E/F Super Hornet, plus opţiuni pentru alte 12, către Kuweit, o tranzacţie estimată la 3 miliarde de dolari. Ar putea urma în curând şi vânzarea către Bahrain a unor avioane de vânătoare F-16 produse de Lockheed Martin, mai spune una din sursele Reuters. 

Vânzarea aeronavelor respective a fost blocată timp de câţiva ani, iar Israelul şi-a exprimat îngrijorarea că echipamentele militare ajunse în posesia unor state arabe din zona Golfului ar putea fi utilizate împotriva sa. Oficialităţi americane au criticat în trecut Qatarul pentru presupuse legături cu grupuri armate islamiste. 

Departamentul de Stat american a refuzat să comenteze orice solicitări interguvernamentale de vânzări de armament. Un oficial american de rang înalt a explicat că absenţa unor astfel de comentarii înainte de notificarea oficială a Congresului este o politică a SUA în materie, dar a insistat că Washingtonul îşi menţine angajamentul faţă de securitatea şi stabilitatea regiunii Golfului. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.