Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Submarinele chinezeşti ating o performanţă uluitoare. Au depăşit 10.000 de metri în adâncuri

Trei submersibile fără echipaj uman au coborât la peste 10.000 de metri adâncime şi au efectuat o serie de teste în Oceanul Pacific, au anunţat oamenii de ştiinţă chinezi joi, citaţi de Xinhua, potrivit agerpres.

Cui Weicheng, director al Centrului de cercetare la mare adâncime de la Universitatea de oceanografie din Shanghai, a condus o echipă de cercetători care au realizat această cercetare din Groapa Marianelor, cel mai adânc punct de pe Pământ.

Citeşte şi: Putin anunţă triumfător: Guvernul sirian şi rebelii vor înceta ostilităţile

Grupul de oameni de ştiinţă s-a îmbarcat la 3 decembrie la bordul navei ştiinţifice Zhang Jian, care avea la bord trei dispozitive de scufundare la mare adâncime, un submersibil cu echipaj uman şi unul fără echipaj uman, toate capabile să se scufunde la 10.000 de metri adâncime.

Între 25 şi 27 decembrie, trei dispozitive de scufundare la mare adâncime au coborât în Groapa Marianelor, a declarat Cui Weicheng pentru Xinhua.

Primul dispozitiv din seria numită "Rainbow Fish" a făcut fotografii, al doilea a prelevat mostre de sedimente, iar cel de al treilea mostre biologice, a mai precizat Cui Weicheng.

Toate cele trei susmersibile au coborât la peste 10.000 de metri adâncime, iar cel de al treilea a adus la suprafaţă 103 amfipode.

Proiectul Rainbow Fish este un laborator mobil cofinanţat de stat şi cu capital privat. "Testul încununat de succes reprezintă un pas înainte în cercetarea chineză la mare adâncime", a apreciat omul de ştiinţă chinez.

Citeşte şi: Cod portocaliu de poluare în Beijing

În lume există 26 de gropi marine, categorie în care intră cavităţile cu adâncime de cel puţin 6.500 de metri. În acestea trăiesc multe specii necunoscute şi se află resurse energetice şi de metal.

În august, submersibilul fără echipaj "Haidou-1" a coborât până la o adâncime de 10.767 de metri în Groapa Marianelor, stabilind un nou record pentru China.

China a devenit astfel cea de a treia ţară după Japonia şi SUA care construieşte submersibile capabile să ajungă la adâncimi de peste 10.000 de metri.

Oamenii de ştiinţă estimează că China va avea un submersibil cu echipaj uman capabil să coboare la 10.000 de metri până în 2019 sau 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.