Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Submarinele lui Putin au ieșit la suprafață: Rusia a tras cu rachete în Marea Arctică, lângă Alaska

GETTY IMAGES
submarin-putin

Submarinele rusești cu propulsie nucleară au tras vineri rachete de croazieră în Arctica, în cadrul unor exerciții militare menite să testeze gradul de pregătire al Moscovei pentru un eventual conflict în apele sale nordice înghețate, a anunțat Ministerul Apărării, citat de Reuters, potrivit Mediafax.

Exercițiile, denumite Umka-2022, au avut loc în Marea Chukchi, o porțiune estică a Oceanului Arctic care separă Rusia de statul american Alaska.

Rusia consideră vastul teritoriu arctic ca având un interes strategic vital și de ani de zile își consolidează capacitățile militare în regiune, ceea ce ridică semnale de alarmă în Occident.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că două submarine cu propulsie nucleară - Omsk și Novosibirsk - au tras rachete de croazieră anti-navă din Marea Chukchi, lovind ținte la o distanță de 400 de kilometri (250 de mile).

Ministerul a publicat un videoclip pe rețelele de socializare care arată că rachetele au fost lansate de pe nave situate în puncte de pe ruta maritimă nordică - un canal de transport comercial pe care Rusia îl promovează ca o alternativă pentru navele de marfă care călătoresc între Europa și Asia.

Moscova a continuat un program de exerciții militare de profil înalt, chiar dacă cea mai mare parte a forțelor sale terestre sunt angajate în războiul din Ucraina. La începutul acestei luni a desfășurat exerciții la scară redusă în Orientul Îndepărtat rusesc, la care au participat aproximativ 50.000 de soldați.

Aceste exerciții au avut loc chiar în momentul în care începea o contraofensivă ucraineană fulgerătoare care a forțat trupele rusești să abandoneze porțiuni de teritoriu în regiunea estică Harkov din Ucraina.

Ministerul Apărării a declarat că exercițiile din această săptămână în Arctica sunt un test al "capacității și pregătirii Rusiei de a apăra Arctica rusă prin mijloace militare".

Pe lângă lansările de rachete de pe submarine cu propulsie nucleară, sistemul rusesc de rachete de coastă "Bastion" a tras, de asemenea, rachete asupra unor ținte aflate pe mare la o distanță de 300 de kilometri de peninsula Chukchi - cel mai estic teritoriu rusesc.

Militarizarea regiunii arctice de către Rusia a provocat neliniște în capitalele occidentale, în alte națiuni arctice și în rândul grupurilor de mediu. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luna trecută că dezvoltarea militară a Rusiei în Arctica reprezintă o "provocare strategică" pentru alianța NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.