Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Subvenţii pentru angajarea categoriilor vulnerabile de şomeri: Ce ajutoare primesc angajatorii

Agerpres
someri somaj

Mai mulți deputați PNL au depus o propunere de modificare a Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă de persoane de peste 45 de ani, potrivit mediafax.

”Potrivit statisticilor oficiale privind angajările, șomerii de peste 45 de ani au cele mai mari dificultăți în găsirea unui loc de muncă. Mai exact, din totalul numărului de șomeri înregistrați în 2018, un procent de 30,25% erau cei cu vârsta între 40-49 de ani, iar în total, românii fără un loc de muncă din categoria de vârstă de peste 40 de ani reprezintă aproape 70% din totalul șomerilor. Corelat cu fenomenul de îmbătrânire a populației, aceste statistici sunt îngrijorătoare și pot avea grave efecte economice și sociale pe termen mediu și lung.

Citește și: Primăria Capitalei ‘taie în carne vie’! Educația rămâne fără bani

În aceste condiții, pentru a contracara efectele acestei tendințe, avem nevoie de politici economice care să se adreseze persoanelor din categorii de vârstă vulnerabile - dacă e să ne raportăm la piața muncii, de exemplu. Statistici din varii domenii arată că, pe măsură ce înaintează în vârstă, oamenii se confruntă, atât în România cât și la nivel european, cu discriminarea în ce privește accesul la piața muncii, sănătatea, servicii publice, pentru a numi doar câteva”, se arată în expunerea de motive.

Pentru a contracara efectele, la nivelul Uniunii Europene au fost lansate diferite inițiative pentru ca statele membre să prevină aspectele negative ale îmbătrânirii populației și accesul pe piața muncii.

Proiectul propune modificarea Legii nr. 76/2002, prin acordarea de subvenții pentru angajatorii care angajează șomeri de peste 45 de ani pe o perioadă de cel puțin doi ani.

Citește și: Primăria Capitalei ‘taie în carne vie’! Educația rămâne fără bani

”Proiectul propune acordarea de subvenții, la solicitarea autorităților locale, pentru angajatorii care angajează pe o perioadă de cel puțin doi ani șomeri de peste 45 de ani, și investesc în formarea acestor angajați minim 25% din valoarea contractului, pentru executarea de lucrări și activități de interes pentru comunitățile locale.”, se mai arată în expunerea de motive.

Companiile cu peste 50 de angajați care angajează, simultan, un șomer cu vârsta de până la 25 de ani și un șomer cu vârsta de 45 de ani, vor primi lunar, pentru o perioadă de 24 de luni, 2.250 de lei pentru fiecare persoană angajată, fiind obligați să păstreze acele persoane la locul de muncă pe o perioadă de cel puțin 24 de luni.

Proiectul de lege a fost depus la Camera Deputaților, cameră decizională fiind Senatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.