Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Succes românesc la Berlinala 2015

ursul de aur

Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regia "Aferim!", la festivalul de la Berlin, în cadrul galei de premiere ce a avut loc sâmbătă şi a fost transmisă, în direct, pe internet.

Un al doilea premiu pentru regie a fost acordat regizoarei Małgorzata Szumowska, pentru "Body".

"Dacă aş fi ştiut că voi câştiga un asemenea premiu, aş fi fost mai serios când l-am filmat", a declarat Radu Jude pe scena Berlinalei. Regizorul român a subliniat că premiul aparţine întregii echipe care a lucrat la acest proiect şi că îşi doreşte ca autorităţile române să susţină, în viitor, mai mult, filmul românesc de calitate.

Preşedintele juriului festivalului de la Berlin, în 2015, a fost regizorul Darren Aronofsky.

"Aferim!" este singurul film românesc selectat în Competiţia Oficială a Berlinalei 2015, alături de producţii precum "Queen of Desert" (regia Werner Herzog), "Taxi" (regia Jafar Panahi), "Knight of Cups" (regia Terrence Malick), "Eisenstein în Guanajuato" (regia Peter Greenaway).

Considerat unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, "Aferim!" în regia lui Radu Jude este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Personajul principal, un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob ţigan fugar (Cuzin Toma).

Din distribuţie mai fac parte, printre alţii, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sârbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul este semnat de Cătălin Cristuţiu, iar sound design-ul, Dana Lucreţia Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, iar producător, Ada Solomon.

"Aferim!" este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films şi cu participarea HBO România.

Filmul a fost finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene şi susţinut de Eurimages - fondul Consiliului Europei alocat cinematografiei.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor "Lampa cu căciulă", "Alexandra", "O umbră de nor", "Trece şi prin perete", producţii care au câştigat numeroase premii. Lungmetrajul său de debut - "Cea mai fericită fată din lume" - a fost distins cu Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi Premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, "Toată lumea din familia noastră", a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, şi a avut premiera în cinematografele din România în luna aprilie 2012.

"Toată lumea din familia noastră" a obţinut, printre altele, Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d'Or şi Premiul pentru Cel mai bun actor la Namur IFF, Marele Premiu la CinEast IFF, Trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi Premiul pentru regie alături de Premiul Publicului la B-EST IFF.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.