Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sudanul respinge condiţionarea eliminării sale de pe lista SUA a statelor teroriste de normalizarea relaţiilor cu Israelul

Twitter
Sudan

Premierul sudanez Abdalla Hamdok a declarat sâmbătă că nu doreşte să existe o legătură între scoaterea Sudanului de pe lista SUA a statelor teroriste, care împiedică acest stat să aibă acces la finanţare economică externă, de normalizarea relaţiilor cu Israelul, transmite Reuters preluat de agerpres.

Surse au declarat săptămâna aceasta că oficiali americani au indicat în discuţii cu o delegaţie sudaneză că doresc ca Sudanul să urmeze exemplul Emiratelor Arabe Unite şi Bahrainului, care au stabilit recent legături cu Israelul.

Desemnarea Sudanului ca stat ce sponsorizează terorismul datează de pe vremea fostului conducător răsturnat de la putere Omar al-Bashir şi îngreunează accesul guvernului de tranziţie de la Khartoum la finanţări externe.

Hamdok a spus că autorităţile sudaneze i-au comunicat secretarului de stat american Mike Pompeo, în timpul unei vizite efectuate luna trecută, că este necesară separarea problemelor. "Acest subiect (legăturile cu Israelul) are nevoie de o discuţie profundă în societate", a declarat premierul într-o conferinţă de presă la Khartoum.

Creşterea inflaţiei şi devalorizarea monedei naţionale au fost cele mai mari provocări pentru administraţia de tranziţie a lui Hamdok, care guvernează împreună cu armata după înlăturarea de la putere a lui Bashir.

Sudanul a fost inclus pe lista SUA în 1993, deoarece Washingtonul considera că regimul Bashir susţinea grupări militante. În prezent, sunt multe voci în Sudan care consideră că acest lucru este nemeritat deoarece Bashir a fost eliminat anul trecut, iar Sudanul cooperează de mult timp cu SUA în domeniul combaterii terorismului.

În cadrul unei alocuţiuni video pre-înregistrate difuzate sâmbătă, premierul Hamdok s-a adresat Adunării Generale a ONU afirmând că Sudanul cooperează activ în cadrul eforturilor internaţionale şi bilaterale de combatere a terorismului şi a finanţării terorismului.

"Numele Sudanului ar trebui eliminat de pe lista ţărilor care sponsorizează terorismul. Sudanul a revenit pe scena internaţională după 30 de ani în afara acesteia. Acest lucru trebuie să se întâmple", a susţinut premierul sudanez. "Salutăm eforturile guvernului SUA şi ale Congresului SUA de a elimina numele Sudanului de pe listă".

Casa Albă şi Departamentul de Stat au refuzat să comenteze atunci când au fost întrebaţi cu privire la stadiul negocierilor.

Sudanul a fost un duşman de temut al Israelului sub regimul Bashir. Abdel Fattah al-Burhan, preşedintele consiliului militar de tranziţie din Sudan, a avut o întâlnire surpriză în Uganda la începutul acestui an cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, aminteşte Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.