Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sudanul riscă să alunece în război civil. Populația a fost îndemnată să se înarmeze

france24.com
sudan

Guvernatorul Darfurului îi îndeamnă duminică pe civilii din această vastă regiune situată în vestul Sudanului să se înarmeze, după şase săptămâni de război între doi generali rivali în această ţară, relatează AFP, conform news.ro.

”Îndemn 'poporul din Darfur', tineri şi bătrâni, femei şi bărbaţi, să ia armele pentru a-şi apăra bunurile”, îndeamnă într-un mesaj postat pe Twitter fostul lider rebel Minni Minnawi, în prezent un apropiat al armatei.

De la izbucnirea confruntărilor armate, la 15 aprilie, armata generalului Fattah al-Burhan şi paramilitarii generalului Mohamed Hamdane Daglo, luptă în aceste regiuni ”cu toate tipurile de armament”, potrivit locuitorilor.

Potrivit ONU, alături de ei luptă combatanţi civili înarmaţi şi combatanţi tribali sau rebeli, un lucru care face să planeze spectrul unui război civil în această ţară.

Şase săptămâni de confruntări armate s-au soldat cu peste 1.800 de morţi - majoritatea în Darfur -, potrivit ONG-ului ACLED.

Armata a îndemnat vineri militarii în retragere să se întoarcă la arme. La începutul lui mai, în est, sute de membri ai triburilor Beja au manifestat pentru a-i cere arme generalului Burhan. Alţi actori ar putea alege, la rândul lor, înarmarea. ”Oamenii care fac parte din mişcări nonviolente se gândesc acum să se înarmeze pentru a se proteja”, potrivit unei activiste în favoarea democraţiei, Raga Makawi.

În şase săptămâni, războiul s-a soldat totodată cu un milion de deplasaţi şi peste 300.000 de refugiaţi în ţări vecine, potrivit ONU.

Peste jumătate din populaţia Sudanului, una dintre cele mai sărace ţări din lume, are nevoie de ajutor umanitar pentru a supravieţui, potrivit ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.