Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiul care poate schimba strategia de vaccinare: Persoanele care au avut COVID-19 au nevoie de doar o doză de vaccin

zf.ro
vaccin COVID-19

O întrebare importantă apare pe măsură ce vaccinurile COVID-19 sunt lansate: În cazul în care persoanele care au avut deja o infecție SARS-CoV-2 primesc una sau două doze din vaccinurile ARNm autorizate în prezent. Un studiu publicat luni, 1 februarie, arătă că răspunsul anticorpilor la prima doză de vaccin la persoanele cu imunitate preexistentă este egal sau chiar depășește nivelul găsit la indivizii care nu au trecut prin boală şi care au primit şi a doua doză de vaccin.

Studiul arătă, de asemenea, că reactogenitatea este semnificativ mai mare la persoanele care au fost infectate cu SARS-CoV-2 în trecut. Schimbarea politicii pentru a acorda acestor indivizi o singură doză de vaccin nu ar avea un impact negativ asupra nivelului lor de anticorpi, ci doar îi va scuti de dureri inutile și va face disponibile mai multe doze de vaccin.

Concluziile studiului, în engleză, AICI! (.pdf)

Două vaccinuri SARS-CoV-2 cu ARNm au primit autorizație de utilizare de urgență de către FDA în decembrie 2020 (BNT162b2 / Pfizer; mRNA-1273 / Moderna). Două doze de vaccin administrate la trei până la patru săptămâni distanță sunt recomandate persoanelor care nu au avut COVID-19. Pentru persoanele cu imunitate preexistentă la SARS-CoV-2 prima doză de vaccin probabil seamănă imunologic cu doza de rapel la persoanele neinfectate anterior. Indivizii cu imunitate preexistentă experimentează, de asemenea, reacţii adverse mai severe după a doua doză, comparativ cu indivizii care nu au trecut prin boală. Acest lucru ridică întrebarea dacă persoanele cu imunitate preexistentă ar trebui să primească și o a doua doză de vaccin.

Studiu descrie răspunsurile la anticorpi la 109 indivizi cu și fără imunitate SARS-CoV-2 preexistentă, care au primit prima doză de vaccin în 2020. Prelevarea de probe repetată după prima doză indică faptul că majoritatea dintre indivizii seronegativi montează răspunsuri IgG variabile și relativ scăzute ale SARS-CoV-2 în 9-12 zile de la vaccinare. În schimb, indivizii cu răspunsuri imune SARS-CoV-2 preexistente (după cum se dovedește prin anticorpi SARS-CoV-2) dezvoltă rapid niveluri uniforme și ridicate de anticorpi în câteva zile de la vaccinare. Nivelurile anticorpilor persoanelor vaccinate şi cu imunitate preexistentă nu sunt doar de 10-20 de ori mai mari decât cele ale vaccinaţilor care nu au trecut prin boală, dar depășesc și nivelurile medii ale anticorpilor măsurate la indivizii fără imunitate preexistentă după a doua doză de vaccin, de peste 10 ori. Studiile ulterioare vor arăta dacă aceste diferențe timpurii în răspunsurile imune sunt menținute în timp.

În plus, studiul compară şi frecvența reacțiilor locale, legate de injecție, precum și a reacțiilor sistemice după prima doză de vaccinare la 231 de persoane (148 seronegative și 83 seropozitive. În general, ambele vaccinuri sunt bine tolerate, fără efecte secundare care necesită îngrijire medicală suplimentară. 159/231 dintre participanții la finalizarea sondajului după prima doză au prezentat efecte secundare (66% seronegativ și 73% seropozitiv). Cele mai frecvente au fost simptomele localizate la locul injectării (de exemplu, durere, umflare și eritem), care au apărut cu o frecvență egală, independent de serostatus în momentul vaccinării și s-au rezolvat spontan în câteva zile de la vaccinare. Beneficiarii de vaccinuri cu imunitate preexistentă prezintă efecte secundare sistemice cu o frecvență semnificativ mai mare decât persoanele vaccinate care nu au trecut prin boală  (de exemplu, oboseală, cefalee, frisoane, febră, dureri musculare sau de îmbinare).

Aceste constatări sugerează că o doză unică de vaccin mARN generează răspunsuri imune foarte rapide la indivizii seropozitivi cu anticorpi post-vaccin care sunt comparabile sau depășesc nivelurile găsite la persoanele fără istoric de COVID-19 care au primit două vaccinări. De asemenea, s-a observat că reactogenicitatea vaccinului după prima doză este substanțial mai pronunțată la persoanele cu imunitate preexistentă. Aceste observații arată că prima doză de vaccin servește drept impuls la persoanele infectate în mod natural, oferind o rațiune pentru actualizarea recomandărilor de vaccin, pentru a considera o doză unică de vaccin suficientă pentru a ajunge la imunitate. Utilizarea testelor serologice cantitative care măsoară anticorpii împotriva proteinei spike ar putea fi bemefică pentru depistarea indivizilor înainte de vaccinare, dacă istoricul infecției este necunoscut. Astfel de politici ar permite nu numai extinderea ofertei limitate de vaccin, ci și limitarea reactogenității experimentate de supraviețuitorii COVID-19.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.