Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suedezii vor plăti mai mult pentru electricitate după închiderea unui reactor nulear

www.magnanews.ro
energie electrică

Milioane de gospodării şi uzine din Suedia ar putea fi lovite de creşterea facturilor la electricitate după închiderea, marţi, a celui mai vechi reactor nuclear din în această ţară, transmite Bloomberg, potrivit AGERPRES.

Compania de utilităţi Vattenfall AB a luat decizia de închidere a acestui reactor în urmă cu cinci ani. Între timp, dezbaterile s-au modificat de la ce e de făcut cu excesul de energie electrică, la cum poate fi rezolvată problema deficitului de capacitate cu care se confruntă multe oraşe importante. Închiderea reactorului Ringhals-1, cel de al patrulea reactor nuclear care va fi închis în ultimii şapte ani, va pune noi presiuni pe aprovizionarea cu energie electrică în sudul Suediei.

"Închiderea va avea un dublu efect asupra sudului Suediei. Reduce producţia de energie electrică în regiune şi forţează managerul de sistem să limiteze şi mai mult transferul de capacitate din nord pentru a menţine stabilitatea reţelei" a apreciat Christian Holtz, analist la firma de consultanţă Sweco Energy AB.

Reactorul nuclear Ringhals-1, care are o vechime de 44 de ani, va fi deconectat de la reţea în pofida mai multor moţiuni depuse de parlamentarii din opoziţie pentru prelungirea duratei sale de funcţionare. A existat chiar şi o ofertă de preluare a reactorului venită din partea unui antreprenor, însă compania de utilităţi Vattenfall AB a refuzat să o ia în considerare.

Gabriela Firea, ca un VULCAN la adresa lui 'Plicușor Frigușor': 'Ticăloșiile vor fi decontate!'

"A fost o utopie şi o ofertă care vine mult prea târziu. Noi lucrăm într-o industrie care îşi face planuri pe termen lung şi în care nu poţi să revii asupra planurilor de la o săptămână la alta", a declarat Bjorn Linde, directorul general al centralei nucleare din vestul Suediei.

Reactorul Ringhals-1 a început să producă electricitate în 1976, la un an după reactorul Ringhals-2 care a fost închis anul trecut. Decizia de a închide aceste reactoare a fost bazată pe argumente financiare, deoarece din punct de vedere tehnic ambele unităţi ar fi putut continua să funcţioneze mai mulţi ani, spune Bjorn Linde. Acesta spune că planurile actuale vizează că cele două unităţi rămase să continue să funcţioneze cel puţin până în 2040.

Lipsa de capacitate de transfer va însemna o evoluţie divergentă a preţurilor la electricitate în Suedia. În timp ce nordul Suediei a avut în acest an cele mai scăzute preţuri la electricitate din ultimele două decenii, în sud preţurile au crescut cu aproximativ 60%. Aceasta înseamnă că în primele zece luni ale acestui an consumatorii din sud au plătit o sumă suplimentară de aproximativ 1,5 miliarde coroane (177 milioane de dolari), potrivit calculelor făcute de Sweco.

Compania care gestionează reţeaua din Suedia, Svenska Kraftnat AB, a promis că va cheltui cel puţin 75 de miliarde de coroane în următoarele două decenii pentru a întări capacitatea din sud spre nord, unde sunt amplasate o mare parte din parcurile eoliene din Suedia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.