Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suedia şi-a rechemat ambasadorul în Guatemal pe fondul unei dipute privind o comisie ONU care anchetează finanțarea președintelui Jimmy Morales

Guatemala

Suedia şi-a rechemat ambasadorul în Guatemala "pentru consultări", a anunţat duminică Ministerul de Externe de la Stockholm, în contextul unei dispute privind sprijinul său pentru o organizaţie susţinută de ONU care anchetează finanţarea preşedintelui Jimmy Morales în timpul campaniei electorale, relatează dpa preluată de Agerpres.

"Fundalul acestei decizii este situaţia politică din ţară şi starea curentă a relaţiilor bilaterale cu Guatemala", a precizat într-un scurt comunicat ministrul de externe Margot Wallstrom.

Decizia de a-l rechema pe ambasadorul Anders Kompass ar trebui percepută ca "un semnal pentru Guatemala", a adăugat ea. Un purtătorul de cuvânt al MAE suedez de la Stockholm nu a dorit să facă alte comentarii.

Suedia este un donator major pentru Comisia internaţională împotriva impunităţii în Guatemala (CICIG) susţinută de ONU, care a fost un subiect de dispută în naţiunea central americană.

Luna trecută, guvernul a cerut CICIG să părăsească ţară, dar decizia a fost invalidată de Curtea constituţională din Guatemala.

Organismul independent anticorupţie sprijină Guatemala în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate de peste un deceniu. Investigaţiile CICIG au implicat zeci de oficiali guvernamentali şi i-au adus căderea inclusiv fostului preşedinte Otto Perez Molina în 2015.

De asemenea, comisia anchetează finanţarea preşedintelui Jimmy Morales în campania electorală şi a respins afirmaţiile guvernului că a încălcat legile guatemaleze.

Guatemala a cerut în mai ca Suedia să-l înlocuiască pe Kompass, afirmând la acel moment că s-a amestecat în afacerile interne ale ţării.

Anders Kompass a fost numit ambasador în Guatemala în octombrie 2017. El a lucrat anterior în mai multe birouri ONU pentru drepturile omului din America latină şi în cadrul Înaltului Comisariat ONU pentru drepturile omului de la Geneva.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.