Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suedia și Finlanda, cu un pas mai aproape de NATO - Turcia recunoaște unele progrese

suedia nato finlanda nato

Turcia consideră că Suedia şi Finlanda au realizat ”progrese” în vederea aderării lor la NATO, potrivit unui declaraţii comune de la finalul unei reuniuni, la Stockholm, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Cele trei ţări îşi exprimă, într-un comunicat comun, ”satisfacţia faţă de intensificarea cooperării (...) şi progresele realizate de Finlanda şi Suedia în respectarea memorandumului” semnat în marja summitului NATO de la Madrid din iunie.

”Suedia a respectat larg memorandumul trilateral şi avansează către NATO”, a subliniat într-un mesaj postat pe Twitter, însărcinatul suedez cu negocierile aderării la NATO, Oscar Stenström, la finalul acestei reuniuni, vineri, anunţată la începutul lunii de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, Finlanda şi Suedia şi-au depus, în mai, o candidatură comună în vederea aderării la Alianţa Nord-Atlantică, abandonând astfel decenii de nealiniere militară.

Această candidatură, care este necesar să fie acceptată în unanimitate de către cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată de către toate, cu excepţia Turciei şi Ungariei.

Ankara a acuzat cele două ţări - dar în primul rând Suedia - de faptul că servesc drept refugiu unor activişti apropiaţi Partidului Muncitorilor din Kurdtstan (PKK) şi Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), active în Siria, pe care Turcia le consideră teroriste.

Premierul suedez Ulf Kristersson s-a angajat, într-o vizită la Ankara, la începutul lui noiembrie, să răspundă tuturor îngrijorărilor Turciei în lupta acesteia împotriva terorismului.

Parlamentul suedez s-a pronunţat prin vot, la mijlocul lui noiembrie, în favoarea unei modificări a Constituţiei, care să permită Suediei să-şi înăsprească lupta împotriva terorismului, modificări care urmează să intre în vigoare în ianuarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.