Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suedia, tot mai departe de NATO. Turcia avertizează că va rămâne insensibilă la 'presiuni' şi că se va 'opune' aderării / Ce spune Ungaria

hotnews.ro
finlanda suedia nato

Turcia a avertizat marţi că va rămâne insensibilă la 'presiuni' şi că se va 'opune' aderării Suediei la NATO chiar dacă ar trebui să obstrucţioneze Alianţa Nord-Atlantică, în timp ce Ungaria a declarat că se află în contact strâns cu Ankara, relatează France Presse, conform AGERPRES.

'Turcia dezaprobă recurgerea la presiune. Acţionăm în conformitate cu principiile', a afirmat în faţa presei şeful diplomaţiei turce Hakan Fidan, cerând Suediei 'să-şi facă temele' pentru a putea să adere la NATO.

'Întrebarea dacă aderarea Suediei la NATO constituie o povară sau un avantaj din punct de vedere strategic şi de securitate este din ce în ce mai mult un subiect de dezbatere', a adăugat ministrul, cu o săptămână înainte de summitul anual al NATO, prevăzut pentru 11 şi 12 iulie la Vilnius.

O reuniune este programată joi la Bruxelles între Suedia şi Turcia, la care vor participa miniştrii de externe, şefii serviciilor de informaţii şi consilierii de securitate naţională.

Ungaria a vorbit despre 'o serie de consultări' cu Ankara


Ungaria, o altă ţară care dintre cele 31 de state membre ale NATO nu a ratificat aderarea Suediei, a vorbit despre 'o serie de consultări' cu Ankara.

'Contactele vor continua în zilele următoare cu ministrul turc de externe şi, dacă va exista o schimbare (de poziţie), ne vom respecta, bineînţeles, promisiunea de a nu întârzia aderarea niciunei ţări', a declarat Peter Szijjarto, şeful diplomaţiei ungare, la Budapesta.

La jumătatea lunii iunie, parlamentul de la Budapesta a inclus ratificarea aderării Suediei într-un document care face referire la un vot ulterior, dar, într-un final, subiectul nu a fost pus pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare de vară ce se desfăşoară săptămâna aceasta.

Ungaria promite că nu va bloca aderarea Suediei la NATO dacă Turcia îşi ridică obiecţiile

Ungaria nu va amâna în continuare ratificarea aderării Suediei la NATO dacă Turcia îşi ridică obiecţiile faţă de intrarea acestei ţări în Alianţă, a dat asigurări marţi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, citat de agenţia EFE.

"Dacă va exista un progres, fireşte că ne vom respecta promisiunea ca Ungaria să nu amâne intrarea" niciunei ţări în NATO, la fel cum a procedat în cazul aderării Finlandei, pe care Ungaria a ratificat-o de îndată ce a fost acceptată de Turcia, a declarat presei şeful diplomaţiei ungare.


Turcia, care blochează din mai 2022 aderarea Suediei la NATO, a criticat virulent Suedia săptămâna trecută după incendierea Coranului la Stockholm - un act 'condamnat cu fermitate' şi calificat drept 'islamofob' de către guvernul suedez.

Un astfel de act 'alterează percepţia pe care o avem despre securitatea în Suedia', a declarat ministrul turc de externe.

O provocare similară a avut loc în ianuarie din partea unui militant de extrema dreaptă.

Turcia critică, de asemenea, Stockholm pentru presupusa sa indulgenţă faţă de militanţii kurzi care s-au refugiat în Suedia, în pofida unei serii de reforme ce au intrat recent în vigoare.

Ankara cere extrădarea a zeci de militanţi care îşi au reşedinţa pe teritoriul suedez şi pe care îi califică drept "terorişti".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.