Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suedia vrea să găzduiască aproape 2.000 de migranţi pe o navă de croazieră

suedia refugiati

Suedia vrea să închirieze o navă luxoasă de croazieră şi să o ancoreze într-un port din Marea Baltică pentru a instala aici aproape 1.800 de migranţi, a anunţat joi Biroului pentru migraţie, citat de AFP. O companie americană, US Shipmanagers, pune la dispoziţia autorităţile suedeze Ocean Gala (fostă MS Scandinavia), o navă construită în 1982 pe şantierele Dubigeon în Franţa şi transformată în hotel plutitor.

'Furnizorul trebuie să găsească un port în care s-o ancoreze şi nava trebuie expertizată' pentru a ne asigura că satisface anumite imperative de securitate şi confort, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Migrationsverket, Alexandra Elias. Negocierile sunt pe calea cea bună, potrivit Biroului pentru migraţie, care va plăti 450 de coroane suedeze (48 de euro) de pasager pe zi companiei US Shipmanagers. Transportatorul doreşte să ancoreze Ocean Gala la Härnösand, la circa 400 km nord de Stockholm, însă autorităţile locale se opun acestui lucru, invocând raţiuni administrative.

Suedia nu are suficient spaţiu pentru a-i găzdui pe cei 163.000 de solicitanţi de azil ajunşi pe teritoriul său în 2015. În lipsa paturilor suficiente în centrele de primire, mii dintre ei sunt adăpostiţi în biserici, moschei, săli de sport şi centre de evacuare ale protecţiei civile. 'Situaţia este în continuare tensionată. În 2016, vom avea nevoie de 20.000 până la 30.000 de locuri suplimentare', a precizat Alexandra Elias. Cinci mii de refugiaţi adăpostiţi în campinguri şi sate de vacanţă vor trebui să lase locul turiştilor înainte de venirea verii. Restabilirea de către Suedia a controalelor aleatorii la frontierele sale în noiembrie a dus la o scădere considerabilă a numărului de noi refugiaţi. Puţin peste 700 de solicitanţi de azil au fost înregistraţi de Migrationsverket în ultimele şapte zile, în condiţiile în care în octombrie veneau în ţară până la 10.000 de oameni săptămânal, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.