Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suferi de cârcei la picioare noaptea? Cauze și soluții pentru disconfortul din timpul somnului

doc.ro
cârcel

Cârceii la nivelul picioarelor devin mai frecvente în timpul nopții, iar trezirile repetate pot perturba somnul și pot duce chiar la insomnii. Poziția în care dormi nu este singura cauză pentru care te poți confrunta cu aceste crampe musculare extrem de dureroase pe timp de noapte. Descoperă de ce apar crampele la picioare în timpul nopții și ce măsuri poți lua atunci când te confrunți cu această problemă.

Cârceii reprezintă contracții musculare involuntare ale mușchilor, manifestându-se în mod obișnuit la nivelul gambei, talpii și pulpei piciorului, însă pot afecta orice mușchi al corpului. Durata unui cârcel poate varia între câteva secunde și câteva minute, iar durerea asociată este de obicei intensă.

Adesea, aceste crampe musculare sunt atât de intense încât pot afecta mobilitatea pentru o anumită perioadă de timp. După ce se remit, mușchiul poate rămâne dureros pentru câteva ore sau chiar zile.

Conform statisticilor publicate de Centrul Medical Academic Cleveland Clinic din SUA, în 3 cazuri din 4, cârceii apar în timpul nopții. Până la 60% dintre adulți și 40% dintre copii și adolescenți se confruntă cu această problemă pe timp de noapte, scrie medicool.ro.

Ce determină apariția cârceilor la picioare în timpul nopții

Înaintarea în vârstă

Uneori, toți experimentăm crampe musculare în timpul nopții, dar persoanele în vârstă sunt mai predispuse la acestea, deoarece riscul lor crește odată cu înaintarea în vârstă. La fiecare două luni, aproximativ 33% dintre cei cu vârsta peste 60 de ani se confruntă cu cel puțin o cramă musculară în timpul nopții.

De la vârsta de 30 de ani, cantitatea de țesut muscular începe să scadă treptat, într-un proces cunoscut sub numele de sarcopenie. Pierderea progresivă a masei musculare face ca mușchii să fie mai susceptibili la supraîncărcare în timpul activităților fizice și crește susceptibilitatea la spasme musculare.

Poziția de somn

Orice poziție de somn care implică tensionarea sau îndoirea excesivă a picioarelor poate să tensioneze mușchii și să crească riscul de a suferi de cârcei.

Evită să dormi cu picioarele încrucișate sau întinse complet pe spate. În schimb, îndoaie-le ușor pentru a promova relaxarea musculară. Chiar și poziția fetală, care presupune aducerea picioarelor către piept, poate să conducă la tensiune musculară excesivă și să sporească riscul de a experimenta cârcei.

Dacă te confrunți frecvent cu cârcei nocturni, încearcă să-ți monitorizezi pozițiile de somn pentru a reduce disconfortul și tensiunea musculară la nivelul picioarelor.

Oboseala musculară

Dacă ai fost foarte activ fizic pe parcursul zilei sau ai stat în picioare pentru perioade îndelungate, mușchii tăi pot fi obosiți și predispusi la contracții involuntare. Exercițiile intense și activitățile fizice prelungite pot provoca microleziuni (rupturi) în fibrele musculare. Aceste leziuni pot declanșa reacții inflamatorii, manifestate prin durere (febră musculară), precum și prin spasme musculare.

În timpul exercițiilor fizice intense, mușchii produc o cantitate semnificativă de metaboliți, cum ar fi acidul lactic. Acești metaboliți se acumulează și pot irita fibrele musculare, declanșând uneori contracții musculare involuntare.

Deshidratarea

Apa facilitează transportul electroliților esențiali în corp, precum sodiul, potasiul, magneziul și calciul. Deshidratarea poate determina pierderea semnificativă a acestor electroliți prin transpirație și urină.

Electroliții joacă un rol crucial în funcționarea optimă a mușchilor. Un dezechilibru al acestora poate conduce la hiperexcitabilitate musculară și poate crește riscul de apariție a crampelor musculare dureroase, mai ales în timpul nopții, când corpul este în repaus.

Sara Austin, profesor asociat de neurologie la Dell Medical School, University of Texas at Austin, și membră a Academiei Americane de Neurologie, recomandă într-un interviu pentru Fox News Digital: "Dacă transpiri excesiv sau ești deshidratat, asigură-te că consumi mai multe lichide, preferabil cu electroliți".

Sindromul picioarelor neliniștite

Persoanele care suferă de sindromul picioarelor neliniștite includ crampele musculare printre simptomele lor. Această afecțiune se manifestă printr-o nevoie imperioasă de a-și mișca picioarele din cauza unei senzații de disconfort. Mișcările frecvente asociate cu această afecțiune pot duce adesea la oboseală musculară, crescând astfel riscul de apariție a cârceilor.

Nevoia incontrolabilă de a-ți mișca picioarele devine mai pronunțată mai ales seara și noaptea, ceea ce poate explica apariția simultană a cârceilor la picioare.

Profesorul Sara Austin afirmă: "Dacă experimentezi frecvent treziri după câteva ore de somn și ai simptome la picioare - crampe, furnicături, senzație de arsură, dureri - care se ameliorează prin ridicarea din pat și mers, este posibil să suferi de sindromul picioarelor neliniștite."

Există numeroase alte afecțiuni asociate cu cârceii la picioare, însă acestea pot să apară nu doar pe timp de noapte, ci și în timpul zilei. Printre cauzele acestor contracții musculare dureroase se numără hipotiroidismul, diabetul zaharat de tip 1 și 2, boala arterială periferică, neuropatia periferică, bolile hepatice, anemia, insuficiența renală acută, hipocalcemia, scleroza multiplă și boala Parkinson.

Ce să faci când te confrunți cu un cârcel

Pentru a reduce durata și severitatea unui cârcel, poți încerca următoarele soluții imediate:

  • Masează ușor zona afectată pentru a relaxa mușchiul tensionat.
  • Aplică o compresă caldă pe zona dureroasă. Căldura stimulează circulația sângelui și poate ajuta la relaxarea mușchilor contractați.
  • Încearcă stretchingul. Din poziție orizontală, întinde piciorul afectat și trage vârfurile degetelor spre tibie.
  • Ridică-te din pat și plimbă-te prin cameră scuturând piciorul afectat sau mergi pe călcâie.

Pentru a preveni cârceii la picioare pe timpul nopții, asigură-te că bei suficientă apă pe parcursul zilei. De asemenea, evită statul prelungit în picioare și pozițiile vicioase care pot provoca contracturi musculare. Pentru a preveni oboseala musculară, ajustează intensitatea exercițiilor fizice din timpul zilei.

Dacă observi că ai doi-trei cârcei în fiecare noapte timp de săptămâni sau luni, este recomandat să consulți un neurolog pentru a investiga și trata corect cauza lor. De asemenea, este important să consulți un medic în cazul în care cârceii sunt însoțiți de o senzație de slăbiciune în extremități sau de probleme la mers.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.