Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Sultanul' Erdogan își începe în forță mandatul: Turcia vrea să domine financiar Marea Neagră: majorează taxele pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Twitter
Bosfor

De la 1 iulie, Turcia va majora taxa pentru trecerea navelor prin strâmtorile Bosfor și Dardanele cu peste 8%. Valoarea de bază a francilor de aur în coeficienți fiscali și de taxă este stabilită la 4,42 dolari pe tonaj net al unei nave comerciale.

Această decizie a fost luată de Direcția Generală a Afacerilor Maritime din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din Turcia. Potrivit ziarului turc Aydinlik, a fost luată decizia ca francul de aur să nu fie fixat, ci să fie actualizat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din Turcia la sfârșitul lunii iunie a fiecărui an.

În anii precedenți, veniturile din trecerea navelor  a fost la aproximativ 160-170 de milioane de dolari, fără a lua în calcul serviciile de pilotaj și remorcare. În 2023, ar putea ajunge la 900 de milioane de dolari.

Ce prevede Convenția de la Montreux

În conformitate cu articolul 19 din Convenția de la Montreux din 1936, Turcia poate închide strâmtorile navelor țărilor beligerante. Singurele excepții sunt navele care se întorc la mal. Această convenție este un document care a restabilit suveranitatea Turciei asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele de la Marea Neagră la Marea Mediterană.

Taxa a fost calculată pe baza francului de aur de la semnarea Convenției de la Montreux în 1936. La semnare, francul de aur a fost echivalat cu 0,8 dolari.

Mai târziu, Turcia a abolit sistemul de plată pentru perceperea taxelor pentru trecerea prin Bosfor și Dardanele, care a fost introdus în 1983.

Acum, Turcia calculează taxa de trecere în francul francez. În 1983, cursul de schimb al francilor a fost stabilit la 0,8 dolari. Din cauza inflației și a creșterii prețurilor aurului, taxele practic s-au depreciat.

Turcia a majorat taxa pentru trecerea prin strâmtoarea Mării Negre de cinci ori la 29 august 2022. Din 7 octombrie 2022, au vrut să stabilească cursul de schimb al francului la patru dolari.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Turcia a interzis trecerea navelor de război prin Bosfor și Dardanele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.