Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Summit Turcia-Rusia-Iran asupra Siriei, organizat în 16 septembrie la Ankara

Prokerala.com
douma siria

Preşedinţii rus, iranian şi turc se vor reuni în 16 septembrie la Ankara, pentru un summit consacrat Siriei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei turce, informează joi AFP.

"Preşedintele (Recep Tayyip Erdogan) va găzdui un summit tripartit cu Rusia şi Iranul la Ankara", a declarat Ibrahim Kalin, în timpul unei conferinţe de presă miercuri seara.

Cei trei lideri vor discuta despre acordul din 2018 încheiat între Moscova şi Ankara cu privire la Idlib, ultimul bastion al opoziţiei în Siria, despre înfiinţarea unei comisii constituţionale şi modul în care să fie continuat procesul politic, a precizat Kalin.

Anunţul survine în condiţiile în care regimul sirian, susţinut de Moscova şi Teheran, a preluat controlul asupra oraşului strategic Khan Shaykhun în sudul provinciei Idlib. Jihadişti şi insurgenţi susţinuţi de Ankara s-au retras din Khan Shaykhun precum şi din sectoarele vecine în nordul provinciei Hama, în faţa avansării regimului de la Damasc.

Aproape 900 de civili au fost ucişi de la demararea, în aprilie, a campaniei militare a regimului lui Bashar al-Assad împotriva acestei provincii şi a unor sectoare din provinciile vecine Alep, Hama şi Lattakia, aflate de asemenea în mâinile jihadiştilor din gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fosta ramură siriană a Al-Qaida), potrivit unui ONG.

De asemenea, mai mult de 400.000 de persoane s-au refugiat din calea violenţelor din această regiune, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Regiunea Idlib ar trebui să fie protejată de acordul privind înfiinţarea unei "zone demilitarizate", încheiat în septembrie 2018 între Ankara şi Moscova, însă acest acord se aplică doar parţial

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.