Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Summit Turcia-Rusia-Iran pe 4 aprilie, la Istanbul: Se decide soarta Siriei

reuters
siria

Preşedinţii din Turcia, Rusia şi Iran se vor reuni la Istanbul pe 4 aprilie pentru un summit consacrat Siriei, a anunţat joi Ministerul turc de Externe, citat de AFP. Summitul a fost anunţat pe 8 februarie de surse prezidenţiale turce, dar data desfăşurării sale nu fusese formal stabilită. Miniştrii de externe turc, rus şi iranian se vor întâlni vineri la Astana, în Kazahstan, pentru discuţii referitoare la găsirea unei soluţii la conflictul din Siria, care a intrat joi în cel de-al optulea an. ''La această reuniune vor fi abordate, de asemenea, pregătirile pentru summitul tripartit din 4 aprilie de la Istanbul, în cursul căruia preşedintele turc îi va primi pe preşedinţii din Rusia şi Iran'', a indicat MAE turc într-un comunicat difuzat joi, conform Agerpres.

Rusia şi Iran, care susţin regimul preşedintelui sirian Bashar Al-Assad, şi Turcia, care sprijină opoziţia din Siria, au avut un prim summit trilateral în noiembrie 2017 în staţiunea balneară rusă Soci. În cadrul acestei întâlniri, preşedintele rus, Vladimir Putin, a convenit împreună cu omologii săi turc, Recep Tayyip Erdogan, şi iranian, Hassan Rohani, asupra ideii de a organiza o reuniune între reprezentanţii regimului şi cei ai opoziţiei din Siria. Reuniunea a avut loc la sfârşitul lui ianuarie, fără a se ajunge la rezultate concrete.

Conflictul din Siria, declanşat pe 15 martie 2011 odată cu reprimarea de către regim a unor manifestaţii prodemocraţie, s-a soldat cu peste 350.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate. El s-a complicat de-a lungul anilor ca urmare a implicării unor puteri străine, precum şi a unor grupări jihadiste.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.