Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eșecul UE la Summit-ul de la Praga: Informal a fost și informal a rămas/ Discuțiile grele amânate pentru la primăvară

Centre for European Reform
unitatea Uniunea Europeana

Informal a fost și informal a rămas. După cum era de așteptat, Summitul UE de la Praga pentru abordarea problemei crizei energetice s-a încheiat fără pași semnificativi în față. "Orice intervenție care vizează prețurile gazelor pe piață ridică automat întrebări cu privire la securitatea aprovizionării, așa că trebuie să discutăm aceste lucruri cu mare atenție", a declarat cancelarul german, Olaf Scholz, la sfârșitul summitului. "Suntem cu toții de acord că prețurile gazelor sunt prea mari și trebuie să discutăm cu Norvegia, Statele Unite, Japonia și Coreea despre cum să le scădem", a adăugat Scholz.

"Există o determinare comună de mobilizare și ambiția noastră comună este de a reduce prețurile: trebuie să facem progrese în ceea ce privește măsurile necesare în timp util pentru următorul consiliu", a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel. "Există un mare sprijin în rândul liderilor UE cu privire la faptul că, după primăvară, este crucial să ajungem la achiziții comune de gaze, pentru a avea o putere de cumpărare comună", a explicat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. "Căutăm noi finanțări pentru Repower EU", a afirmat, apoi, președintele Comisiei UE.

"Cu privire la energie, lucrurile se mișcă. Comisia va prezenta Consiliului din 19 octombrie o propunere în care cele trei elemente - încercarea de a scădea prețurile, a avea un element de solidaritate în mecanism și demararea reformei pieței de energie electrică - vor fi", a declarat premierul Mario Draghi, înainte de începerea întâlnirii, adăugând că împărtășește planul prezentat de comisarii UE Paolo Gentiloni și Thiery Breton. Planul, anulat de Germania și Olanda, a fost însă respins de Comisie, care l-a definit drept o "inițiativă personală".

"Atmosfera a fost bună, nu trebuia să luăm decizii. Am vorbit despre două lucruri. Primul este că prețurile la gaze trebuie să scadă, iar al doilea este să mergem mai departe cu foaia de parcurs a Comisiei. Nu trebuie să lucrăm pe baza unor poziții ideologice, ci trebuie să evităm măsurile care cresc prețurile la gaze", a comentat premierul olandez, Mark Rutte, în timp ce părăsea Castelul din Praga. Iar celor care l-au întrebat dacă, în timpul summitului, a criticat cineva Olanda sau Germania, Rutte a răspuns: "Nu, nu am auzit atacuri la adresa Germaniei și nu ne-a atacat nimeni".

Olaf Scholz, Pedro Sánchez și António Costa, prim-miniștrii Germaniei, Spaniei și, respectiv, Portugaliei, se vor întâlni pe 14 octombrie la Berlin pentru a discuta despre furnizarea de energie, în special despre gazoductul MidCat, din ce în ce mai discutat, care ar trebui să conecteze Spania și Franța, îmbunătățind integrarea Peninsulei Iberice cu reţeaua europeană. Întâlnirea, anunțată astăzi, va avea loc pe marginea Congresului socialiștilor europeni, programat pentru 14 și 15 octombrie în capitala Germaniei, și va servi și la pregătirea summitului Consiliului European din 20 și 21 octombrie, de la Bruxelles. Șefii de guvern ai Spaniei și Portugaliei, Pedro Sánchez și Antonio Costa, vor avea, apoi, o întâlnire la Paris cu președintele francez, Emmanuel Macron, înaintea următorului Consiliu European, unde vor vorbi despre conducte de gaz și hidrogen, precum și despre conexiunile electrice.

Alergia, la orice intervenție de plafonare a prețurilor, a fost manifestată miercurea trecută de țările producătoare ale OPEC+, care au decis să reducă producția cu două milioane de barili de petrol pe zi, sfidând apelurile SUA și europene. Vineri, și Algeria, țară la care Italia a apelat pentru a compensa cea mai mare parte a lipsei de aprovizionare de gaze din Rusia, și-a exprimat opoziția față de introducerea unui plafon la prețul gazelor.

Pe frontul nord-african, sâmbătă dimineață, ministrul libian al petrolului, Mohamed Aoun, a spus că o nouă conductă paralelă cu cea existentă ar putea fi plasată până în Italia în termen de patru până la șase luni". Ministrul a reamintit, de asemenea, că Libia exportă între aproximativ 10 milioane de metri cubi de gaz pe zi în Italia. "Există mai multe descoperiri care conțin cantități uriașe, estimate în trilioane de metri cubi de gaz, dar dezvoltarea lor va dura timp", a avertizat Aoun. Între timp, după creșterile din ultimele zile, prețurile gazelor au închis săptămâna în scădere cu 11% și s-au stabilit la 156 de euro pe megawatt oră pe piața din Amsterdam, datorită nivelului bun de capacitate de stocare atins în țările europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.