Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Summit-ul Canada-UE, ANULAT. 'UE este un partener de negociere IMPOSIBIL'- oficial european

Incapacitatea Uniunii Europene de a finaliza acordul de liber-schimb cu Canada (CETA) pune blocul comunitar într-o situaţie jenantă şi i-ar putea afecta capacitatea de a negocia tratate viitoare, a atras atenţia eurodeputatul german Alexander Lambsdorff, vicepreşedinte al Parlamentului European, într-un interviu radiofonic, transmite Reuters, potrivit agerpres.

'Uniunea Europeană s-a dovedit a fi un partener internaţional de negociere imposibil prin acest întreg proces eronat', a declarat Alexander Lambsdorff la postul de radio Deutschlandfunk.

Citeşte şi: Tratatul Canada-UE rămâne în aer. Trudeau îşi amână vizita la Bruxelles

Belgia a anunţat că nu poate susţine oficial acordul CETA - care are nevoie de unanimitatea celor 28 de state ale Uniunii Europene - din cauza dezacordului formulat de regiunea sa francofonă Valonia.

Alexander Lambsdorff şi-a exprimat totuşi speranţa că Belgia va putea rezolva problema apărută, astfel încât acordul să poată fi semnat în acest an.

În condiţiile date, premierul canadian Justin Trudeau şi-a amânat vizita prevăzută joi la Bruxelles pentru semnarea tratatului de liber schimb, iar o sursă europeană, citată de AFP, a anunţat că summitul UE-Canada 'a fost anulat' şi 'deocamdată nu a fost fixată o nouă dată'.

Potrivit Reuters, alţi doi eurodeputaţi germani au criticat modul în care Uniunea Europeană a negociat acest acord.

Citeşte şi: Proteste VIOLENTE în Venezuela. Un poliţist a murit şi alţi doi au fost răniţi

Manfred Weber, preşedintele grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, a afirmat pentru Hessischer Rundfunk că a fost o greşeală să se permită tuturor parlamentelor europene să voteze asupra acestui acord comercial. 'Nu se poate ca o singură mică regiune să blocheze toată Europa', a declarat el.

La rândul său, social-democratul Bernd Lange, a declarat la postul Suedwestrundfunk că impasul în care se află acordul ar trebui să declanşeze o discuţie serioasă cu privire la procesul decizional european şi modalităţile de creare a consensului.

Săptămâna trecută, ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, a declarat că nu se aşteaptă la un eşec la CETA, însă va fi necesar un timp pentru a se răspunde chestiunilor ridicate de Belgia şi de alte state.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.