Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Summitul Parteneriatului Estic, oportun pentru un parteneriat mai profund UE - Moldova'

ue moldova

Summitul Parteneriatului Estic, programat să se desfășoare în 21-22 mai, la Riga (capitala Letoniei), ar trebui să afirme un angajament mai profund al Uniunii Europene față de Republica Moldova, Georgia și Ucraina, consideră fostul ministru de externe al Suediei, Carl Bildt, unul dintre arhitecții de bază ai Parteneriatului Estic, alături de fostul șef al diplomației poloneze, Radoslaw Sikorski, potrivit Unimedia.

' Trebuie să existe un angajament mai profund față de cele trei state, poate sub forma de a le ajuta în implementarea acordurilor de asociere (la UE). Acestea sunt acorduri foarte ambițioase care vor avea nevoie de multe eforturi', a afirmat Bildt, într-un interviu pentru Europa Liberă, estimând că cele trei foste republici sovietice 'au nevoie de un ajutor mult mai mare decât cel pe care l-am prevăzut la început'.

Întrebat dacă există cu adevărat o perspectivă europeană pentru Republica Moldova, Georgia și Ucraina, fostul ministru de externe al Suediei a afirmat: 'Art.46 din Tratatul UE prevede că orice stat european poate deveni membru al Uniunii Europene. Dacă vorbim despre o perspectivă de aderare, atunci se aplică art.49 din Tratatul de la Roma. Sunt apoi, după cum știți, (diferite) grade de entuziasm legat de aceasta în interiorul Uniunii'.

Totuși el a apreciat că cele trei țări ar putea să fie pregătite să depună cerere pentru aderarea la UE nu în timpul apropiat, ci 'peste mulți ani de acum încolo'.

Republica Moldova face parte din țările Parteneriatului Estic împreună cu Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Belarus și Ucraina.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.