Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sunak afirmă că păstrarea marmurelor din Partenon este o chestiune de drept şi neagă criza de nervi

hindustantimes.com
rishi sunak

Rishi Sunak a negat că a avut o "criză de nervi" în legătură cu problema marmurelor din Partenon şi a declarat că acestea nu pot fi returnate Greciei "din punct de vedere juridic", scrie The Guardian, potrivit news.ro.

În această săptămână, premierul l-a acuzat pe omologul său grec că s-a folosit de o călătorie la Londra pentru a se lăuda în legătură cu problema sculpturilor antice greceşti.

Sunak a anulat o întâlnire planificată marţi la Londra cu Kyriakos Mitsotakis, deoarece a declarat că premierul grec nu şi-a respectat promisiunea de a nu folosi călătoria ca o oportunitate de a pleda pentru returnarea sculpturilor.

Fostul cancelar conservator George Osborne, în prezent preşedinte al British Museum, a declarat în cadrul podcastului său Political Currency că a încercat să afle ce s-a aflat în spatele deciziei lui Sunak de a anula întâlnirea, examinând teorii, inclusiv aceea că a fost o strategie de "pisică moartă" pentru a abate atenţia de la problemele guvernului legate de politica de imigraţie şi o încercare de a impresiona alegătorii "zidului roşu".

"Atunci vă puneţi întrebarea: este doar petulanţă? Este doar o criză de furie?" El a adăugat: "Este pentru că Mitsotakis s-a întâlnit cu liderul laburist Keir Starmer cu o zi înainte".

În avionul spre Cop28, premierul a declarat că "se concentrează să ofere oamenilor ceea ce le pasă" şi că poziţia sa privind marmurele nu s-a schimbat.

"Este foarte clar că, din punct de vedere juridic, marmurele nu pot fi returnate şi am fost fără echivoc în această privinţă", a declarat el reporterilor. "Cred că însuşi site-ul British Museum spune că, pentru ca împrumuturile să aibă loc, beneficiarul trebuie să recunoască proprietatea legală a ţării care împrumută lucrurile şi cred că grecii nu au sugerat că sunt în vreun fel dispuşi să facă acest lucru".

"Punctul nostru de vedere şi poziţia noastră în această privinţă este cât se poate de clară: marmurele au fost achiziţionate în mod legal la momentul respectiv".

Osborne a promis că va continua să lucreze la un acord de schimb pentru a permite ca marmurile să fie expuse în Grecia. El a declarat că, în opinia sa, poziţia lui Keir Starmer pe această temă ar putea permite desfăşurarea de negocieri între cele două ţări sub un guvern laburist.

Un purtător de cuvânt al lui Starmer a declarat că potenţialul său prim-ministru "nu îşi va petrece timpul legiferând pe această temă", dar că "nu va sta în calea" unui acord reciproc avantajos între muzeu şi Atena.

Liderul laburist l-a criticat miercuri pe Sunak, acuzându-l că "şi-a pierdut minţile".

Starmer a spus: "Premierul grec a venit la Londra pentru a se întâlni cu el, un coleg membru NATO, un aliat economic, unul dintre cei mai importanţi parteneri ai noştri în combaterea imigraţiei ilegale. Dar, în loc să folosească această întâlnire pentru a discuta aceste probleme serioase, a încercat să-l umilească şi a anulat întâlnirea în ultimul moment".

Legea British Museum Act din 1963 interzice scoaterea obiectelor din colecţia instituţiei, o poziţie în lege care, potrivit lui Osborne, ar asigura că Grecia va trebui să returneze sculpturile după orice schimb.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.