Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Sunt aproape convins că Kovesi nu va candida la prezidenţialele din 2024 / PNL e complet anesteziat' - Pronosticurile lui Dacian Cioloș

joker

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a afirmat sâmbătă, la Prima TV, că este dezamăgit de felul în care preşedintele Klaus Iohannis îşi exercită funcția pentru că nu este capabil să transmită încredere în societate, că Laura Codruța Kovesi ar fi un candidat redutabil dar nu crede că va candida, că Mircea Geoană „vine pe caii NATO” dar nu sunt caii lui, iar liberalii pare că nu știu ce vor.

„Sunt dezamăgit de felul cum preşedintele României, în momentul de faţă, dincolo de care e numele lui, îşi face treaba şi e capabil sau mai degrabă nu e capabil să dea încredere în societate. Deci, dacă lumea îşi pierde încrederea în partidele politice şi în sistemul democratic în general şi vrea agresivitate pentru că aud mulţi oameni, altfel normali, cu studii, dar care spun ”Dom'le, nu mai merge cu vorba bună”. Şi atunci nu ne mirăm că oamenii merg spre extreme. Şi, evident, omul care e ales direct cu voturile cetăţenilor şi care stă ascuns în momente esenţiale, când oamenii vor să-l vadă în faţă şi vor să discute cu el, evident că are o responsabilitate”, a precizat Cioloş.

El a mai fost întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis ar fi putut face mai mult în cei nouă ani de mandat. “Evident, pentru că dacă ar fi făcut ce trebuia să facă, nu am fi fost aici astăzi”, a adăugat Dacian Cioloş.

Pregătit de o candidatură

Fostul premier a menționat că se simte pregătit pentru o candidatură la alegerile prezidenţiale, dar de aici până la a candida este drum lung.

„Eu mă simt pregătit pentru o astfel de candidatură, dar de aici până la o candidatură e un drum lung, pentru că nu-i vorba doar de ce îmi doresc eu, ci de ce au nevoie cetăţenii, ce vor vota cetăţenii, ce fel de om, ce fel de profil şi ce fel de mesaje vor reuşi să redea încrederea oamenilor că funcţia prezidenţială în România poate fi reactivată, că preşedintele nu trebuie să stea doar ca un bibelou, să numească prim- miniştri, să semneze demisii şi numiri la prim-miniştri, să mai facă câte un discurs în Parlament, că preşedintele poate să facă mai mult, că poate să joace un rol activ de moderator în societate şi că poate să provoace reforme chiar dacă nu are totdeauna pârghiile directe, dar are alt genul de pârghii pe care le poate mobiliza ca să provoace aceste reforme şi mai ales, ca să mobilizeze partea aceea de societate care ştie şi poate să facă lucruri ca să o simtă cât mai mulţi cetăţeni”, a afirmat Dacian Cioloş.

El a explicat că i se pare inadecvat să vorbească despre o candidatură în momentul de faţă: “Dar în momentul de faţă mi se pare inadecvat să vorbesc de o candidatură, pentru că îmi dau seama că pentru ca o astfel de candidatură să aibă şi şanse, să nu fie doar aşa, un anunţ făcut ca să mai tragi în sus un partid sau altul sau ca să mai ai un câştig personal de imagine, asta presupune o construcţie politică”.

„Sunt aproape convins că Kovesi nu va candida la prezidenţialele din 2024”

Europarlamentarul a afirmat că este aproape convins că procurorul şef european Laura Codruţa Kovesi nu va candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor, dar ar putea fi un candidat redutabil. Cioloş a comentat şi o eventuală candidatură la alegerile prezidenţiale a secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care vine acum pe “caii NATO, care nu sunt caii dânsului, dar pe care îi călăreşte temporar”.

Cioloş a fost întrebat dacă o vede pe Laura Codruţa Kovesi candidând la alegerile prezidenţiale de anul viitor. “Eu aş vedea o candidată, dar nu cred. Sau hai să spun altfel, sunt aproape convins că nu va candida”, a afirmat Cioloş.

Întrebat de unde are această convingere, europarlamentarul REPER a răspuns: “Nu doar faptul că dânsa a spus de mai multe ori că nu intenţionează să candideze, dar atunci când dânsa a fost numită procuror şef european, era primul mandat a unui procuror şef la nivel european. Atunci am avut şi o mai multe discuţii cu oameni care trebuiau şi puteau să o susţină pentru o decizie finală şi ştiu că atunci dânsa a spus în mai multe cercuri, a spus-o şi public, a spus în mai multe cercuri, că dacă preia acest mandat, intenţionează să îl ducă până la capăt. Înseamnă 2026. E primul mandat în care se construieşte de fapt şi identitatea acestei noi instituţii europene, una foarte importantă şi care, din punctul meu de vedere, va evolua în anii următori, s-ar putea să primească chiar noi atribuţii, Parlamentul European susţine această idee. Deci nu cred că va renunţa la această poziţie pentru o candidatură acum. Dar altfel, dacă e să privesc strict din perspectivă politică, da, poate să fie un candidat rebutabil”, a explicat Cioloş.

„Geoană vine pe caii NATO, dar nu sunt caii dânsului”

Întrebat de realizator dacă s-ar putea duela cu Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale, Cioloş a adăugat:

“Da, haideţi să ne duelăm, haideţi să vedem că îşi depune candidatura şi că voi fi şi eu în situaţia să mi depun candidatura şi să discutăm legat de ceea ce e de făcut în România. În rest, e decizia dânsului ce intenţionează să facă. Dânsul a mai fost candidat, ştim foarte bine cum s-a finalizat, ştim bine şi cum a plecat cu coada între picioare din România. Sigur că acum a stat mai mult sau mai puţin vizibil în ţară câţiva ani de zile şi vine pe caii NATO, care nu sunt caii dânsului, dar pe care îi călăreşte temporar. Foarte bine. Eu aştept să putem dezbate despre proiectul România, nu despre caii mai mult sau mai puţin verzi pe pereţi”.

Liberalii sunt anesteziați

Europarlamentarul REPER a fost întrebat dacă el crede că PNL va merge cu Nicolae Ciucă la alegerile prezidenţiale. “Mie nu mi-e clar ce vrea PNL-ul”.

„Să vedem dacă faptul că PNL-ul e la putere e un lucru bun pentru România. Deocamdată nu pare să fie un lucru bun, pentru că nu văd soluţii cu adevărat liberale acolo. De altfel, PNL-ul nici măcar nu e partid liberal, e un partid popular european, e în familia populară europeană. Liberali suntem noi, de la REPER, cu colegii de la USR, deocamdată, asumat nu doar prin politici, ci şi ideologic. Dar, încă o dată, PNL-ul mi se pare că e o maşină de vot a PSD-ului. Discută mai nou propuneri de politici economice pe care le face PSD-ul. Nu pare să aibă o direcţie clară. Singurul obiectiv e aşa-zisa stabilitate şi cum am văzut de la domnul Ciucă nu dezertez de la post. Pică bombele pe România şi nu dezertezi din post. Foarte bine, mori la datorie. Dar aici moare o dată cu PNL-ul, moare şi o parte din economia României şi moare credibilitatea clasei politice, în general”, a mai afirmat Dacian Cioloş.

„În momentul de faţă vedem că pe partea de centru-dreapta, unde cred că s-ar putea construi un astfel de proiect, PNL-ul e complet anesteziat şi abandonat în spatele PSD-ului. Vedem că PNL-ul mai degrabă a devenit o maşină de vot a PSD-ului. Nu mai are un proiect, nu mai are curajul să vorbească atunci când e să apere antreprenorii, cei care produc în România. Vedem că organizaţiile neguvernamentale care vă spuneam au o grămadă de experienţă pe teren, devin victime mai degrabă fricii politicienilor că s-ar putea dezvolta un pol de contra putere, pentru că aşa vede PSD-ul şi unii din PNL mediul neguvernamental şi atunci hai să le mai tăiem un pic din resurse. Vedem că antreprenorii sunt purtaţi cu zăhărelul şi cei care plătesc oricum taxe la bugetul de stat sunt puşi să plătească şi mai mult. Şi atunci, în condiţiile astea să vorbeşti de o candidatură fără un proiect consistent, mi se pare inadecvat în momentul de faţă”, a mai spus acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.