Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sunt foarte multe sisteme balistice rusești în Europa, Rusia încalcă INF, acuză secretarul general NATO

s-400 rachete

Instalarea sistemelor balistice ruse compromite prevederile-cheie ale Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, relatează Reuters preluată de mediafax.

„Problema este că Rusia instalează sisteme balistice noi. Nu există sisteme balistice americane noi în Europa, dar sunt foarte multe rusești, capabile să pornească un război nuclear. Acele sisteme compromit Tratatul INF”, a declarat Stoltenberg.

„Așadar, facem apel la Rusia să se asigure că acțiunile sale sunt în conformitate cu prevederile Tratatului INF”, a adăugat secretarul general NATO.

La 20 octombrie, președintele american Donald Trump a anunțat că Washingtonul se retrage din Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare, semnat în anul 1987 de ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov și fostul președinte american Ronald Reagan.

Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Uniunea Europeană a avertizat Administraţia Donald Trump că decizia de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, va genera "instabilitate" şi o "cursă a înarmării", cu efecte asupra ţărilor europene.

Instalarea sistemelor balistice ruse compromite prevederile-cheie ale Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, relatează Reuters.„Problema este că Rusia instalează sisteme balistice noi. Nu există sisteme balistice americane noi în Europa, dar sunt foarte multe rusești, capabile să pornească un război nuclear. Acele sisteme compromit Tratatul INF”, a declarat Stoltenberg.„Așadar, facem apel la Rusia să se asigure că acțiunile sale sunt în conformitate cu prevederile Tratatului INF”, a adăugat secretarul general NATO.La 20 octombrie, președintele american Donald Trump a anunțat că Washingtonul se retrage din Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare, semnat în anul 1987 de ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov și fostul președinte american Ronald Reagan.Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.Uniunea Europeană a avertizat Administraţia Donald Trump că decizia de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, va genera "instabilitate" şi o "cursă a înarmării", cu efecte asupra ţărilor europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.