Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sunt un REPER de ipocrizie! Oamenii lui Cioloș intervin în scandalul șoferului drogat din 2 mai / În luna mai, cereau dezincriminarea consumului de canabis

Radu Pop
Facebook
reper

Reprezentanţii partidului REPER îi solicită ministrului Afacerilor Interne Cătălin Predoiu, după tragedia din 2 Mai, ca dincolo de trimiterea corpului de control pentru a ancheta circumstanţele prin care două controale ale poliţiştilor nu l-au oprit pe tânărul teribilist, să prezinte public şi în Parlament rapoarte detaliate despre dotările poliţiei rutiere cu teste de depistare a alcoolului şi drogurilor şi pe dosarele aflate în lucru la BCCO pe trafic de droguri şi anule câte reţele sunt în lucru, unde, şi în ce stadiu sunt anchetele.

„E foarte bine că ministrul de interne a trimis Corpul de Control la Constanţa. Dar erorile în lanţ comise de poliţie, aşa cum încep ele să iasă la iveală, nu se vor rezolva doar cu o anchetă internă. Ni se spune că persoana în cauză avea antecedente în consumul de droguri, iertat de instanţă în 2022, şi că în seara accidentului a fost prins din nou cu droguri în maşină. De asemenea, era în mod evident într-o stare care a ridicat suspiciuni şi a justificat oprirea în trafic şi conducerea la secţia de poliţie pentru control. Şi cu toate acestea e lăsat să plece, la volan? Nu, domnule ministru Predoiu, Corpul de Control trebuie să vă răspundă la mai multe întrebări, care domină dezbaterea publică de mai mulţi ani. Cocaina din Deltă, atentatul din Arad, avioanele cu ţigări de contrabandă nedetectate de nimeni când trec frontiera, sunt multe probleme structurale pe care le-au acumulat structurile care ar trebui să ne păzească şi să menţină ordinea publică. E necesară prezenţa dumneavoastră în Parlament, imediat ce se va relua sesiunea de toamnă, pentru a explica planul de ansamblu pentru a corecta erorile ce costă vieţi omeneşti”, a declarat Dragoş Pîslaru, copreşedinte al REPER, conform comunicatului de presă al formaţiunii.

De asemenea REPER atrage atenţia că există un deficit de personal în Poliţie, pornit din vremea Guvernului Ponta, când s-a dat liber la politica aberantă de pensionări anticipate. Însă faptul că ministrul Predoiu se plânge de acest lucru după ani buni de guvernări PSD - PNL este ipocrizie. E timpul ca cineva să răspundă cum facem corecţiile pe termen lung cu personalul disponibil, mai arată sursa citată.

„Falimentul statului român în politica de reducere a consumului şi traficului de droguri se vede cu ocazia acestei tragedii. Avem două dimensiuni la fel de importante, pe care le ignorăm. Pe de o parte, pedepsele pentru traficanţi trebuie să fie aspre şi combaterea criminalităţii organizate cu adevărat eficientă, cu autorităţi de aplicare a legii care să apere legea, nu să menajeze beizadele. Pe de altă parte, pedepsele fără măsuri de acompaniament pentru consumatori şi categorii vulnerabile, precum şi centre pentru tratarea adicţiilor, care ţin de o politică solidă de sănătate publică, nu rezolvă nimic. Sunt Raportor permanent Renew Europe pentru droguri şi medicamente cu risc ridicat, şi responsabilă pentru extinderea mandatului Agenţiei Europene pentru Droguri. La nivel european, trendul este să investim resurse în intervenţii ţintite pentru reducerea riscurilor pentru aceşti tineri, în colaborare cu ONG-urile de specialitate, în prevenţie, conştientizare şi asistenţă pentru consumatorii de droguri. De ani de zile partidele care guvernează au băgat sub preş aceste probleme şi prin votul pentru mărirea pedepselor consideră că au rezolvat problema. Este fals. Problema va creşte şi pierdem tot mai multe vieţi de tineri pentru că ignorăm şi aplicarea legii, şi  sănătatea publică”, a explicat Ramona Strugariu, copreşedintă REPER.

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a solicitat Corpului de Control al ministrului să verifice toate împrejurările în care s-a produs accidentul de la 2 Mai de sâmbătă dimineaţă, în care doi tineri au murit, şi a precizat că, după finalul acestor, evaluări vor fi făcute propuneri către autorităţile competente.

Întrebat dacă se impune demisia şefului IPJ Constanţa, Predoiu a afirmat: „Dacă se va impune în urma acestui control, nu o să am ezitări nici cu privire la acel şef, nici cu privire la alţi şefi, dar deocamdată vreau să aştept acest control, vreau să lucrez pe procedură, pe lege, profesionist, astfel încât orice decizie voi lua să fie în afara oricărei critici şi să meargă către rezolvarea problemei, nu către un paleativ”.

De asemenea, fostul ministru de Interne Lucian Bode există un proiect care prevede achiziţionarea a 44 de drug-teste se întâmplă acum, fiind în procedură, iar MAI are procedură de achiziţie pentru alte 200 de drug-teste, respectiv 800 de etilometre.

REPER - Propunere legislativă pentru dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu

Amintim, în acest context, că deputații partidului REPER Simina Tulbure, Oana Cambera, Cristina Rizea, Andrei Lupu și Daniel Toda au depus în luna mai un proiect de lege care prevede dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a 3 grame. Pentru a intra în vigoare, e nevoie ca proiectul depus de parlamentarii de opoziție să primească voturi de la o majoritate în Parlament.

Propunerea legislativă prevede înlăturarea sancțiunilor penale (închisoare, amendă penală) și înlocuirea acestora cu sancțiune contravențională între 1000 și 3000 de lei pentru posesia de cantități mici de canabis în vederea consumului personal.

Aceasta inițiativă este prima de acest fel din istoria României și urmărește alinierea legislației antidrog românești cu cea a partenerilor internaționali precum Italia, Spania, Belgia, Luxemburg, Malta, Austria, Cehia, Slovenia, Canada sau Thailanda, cu recomandările Comisiei Globale pentru Politica Drogurilor (GCDP) și cu direcțiile susținute de experții Organizației Națiunilor Unite (ONU) și cei ai Consorțiului Internațional pentru Politicile Publice în Domeniul Drogurilor (IDPC), arată comunicatul REPER.

În plus, inițiatorii propun ca sumele provenite din aplicarea amenzilor să fie folosite pentru finanțarea programelor naţionale de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri şi programele de interes naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri.

Acesta este primul pas și pentru reglementarea legală a posesiei de canabis medicinal justificată de prescripție medicală, susține partidul condus de co-președinții Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru.

Propunerea legislativă este elaborată cu sprijinul criminologului Vlad Zaha, în urma consultărilor și cercetărilor efectuate de către acesta pe tema politicilor publice în materie de consum de droguri. Vlad Zaha este criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor și criminologie publică intervenționistă, acesta desfășurându-și în prezent activitatea la Universitatea Oxford.

„Prin dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu în limita a 3 grame și substituirea cu amenda contravențională preconizăm scăderi semnificative ale problemelor sociale, medicale și penale asociate consumului de canabis, scăderi semnificative ale consumul de etnobotanice, precum și eliberarea a mai mult de 50% din dosarele DIICOT pentru cantități mici de canabis și eficientizarea activității forțelor de ordine. Reamintim, de asemenea, că 45% dintre tinerii români cu vârste între 16-25 de ani au consumat canabis cel puțin o dată, iar 51% susțin eliminarea pedepselor penale pentru canabis – însemnând peste 1 milion de persoane doar în această grupă de vârstă”, au declarat inițiatorii propunerii legislative.

În România este interzis consumul de canabis, însă de câțiva ani se discută despre posibilitatea legalizării utilizării acestuia exclusiv în scop medical.

Proiectul de lege în acest sens a fost scos de la sertar pentru prima dată de când a fost inițiat, în urmă cu peste 3 ani. Deși este susținut de parlamentari din toate partidele, proiectul nu a fost dezbătut niciodată până în martie 2023, când a existat o primă discuție în Comisia de sănătate a Camerei Deputaților. Proiectul de lege nu conține însă nicio prevedere referitoare la legalizarea consumului în scop recreativ. Consumul de canabis este în prezent sancționat cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau cu amendă penală.

Proiectul de lege pentru utilizarea canabisului în scop medical în România a fost inițiat încă din decembrie 2019 de zeci de parlamentari de la toate partidele. Proiectul a trecut de Senat prin adoptare tacită, iar la Camera Deputaților a rămas în sertar la comisii. Abia în martie 2021 Guvernul Cîțu a trimis punctul de vedere, care este negativ, argumentat în peste 20 de pagini.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.