Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Superanimalele de pe Pământ care au ajuns pe Lună - Ce șanse sunt să fie în continuare în viață

F. P.
nasa.gov
luna

Uneori viața își face drum în mijlocul haosului. Ceva de genul acesta s-a întâmplat cu urșii de apă, cunoscuți și sub numele de purcei de mușchi sau tardigrade, nevertebrate cu opt picioare care măsoară mai puțin de un milimetru care ar putea fi primii locuitori ai Lunii veniţi de pe Pământ. Aceste creaturi microscopice extremofile, capabile să supraviețuiască în condiții extreme, călătoreau pe o sondă spațială israeliană (Beresheet II) care s-a prăbușit pe Lună pe 11 aprilie 2019, notează 20minutos.es, potrivit Rador Radio România.

Înăuntru, Bersheet avea o capsulă cu fișiere digitale care includeau o Tora, desene realizate de studenți israelieni, o copie a imnului național, un steag israelian, cărți, fotografii, cântece și tardigrafele deshidratate, plasate în animație suspendată reversibilă și introduse într-un chihlimbar artificial – ceea ce înseamnă că funcțiile lor vitale sunt paralizate și metabolismul este redus la nedetectabil, o formă de a fi "cvasi-viu" cunoscută sub numele de criptobioză – și, în condițiile potrivite, s-ar putea rehidrata și activa din nou.

Una dintre marile particularități ale acestor ființe vii este capacitatea lor de a supraviețui în condiții extreme: la temperaturi cuprinse între 150ºC și -270ºC, și fără să mănânce sau să bea până la 30 de ani, devenind complet deshidratate și revigorându-se atunci când condițiile sunt favorabile.

De remarcat este și faptul că aceste creaturi pot trăi la adâncimi abisale - au fost găsite în gurile vulcanice de pe fundul oceanului și în climatele înghețate ale Antarcticii - precum și în vidul spațiului și la doze letale de radiații. "Șansele de supraviețuire pentru tardigrade... sunt extrem de mari", potrivit investitorului american Nova Spivack.

content-image

Totuşi, există mai mult de 1.300 de specii de tardigrade și se crede că încă mai sunt multe de descoperit, astfel încât capacitățile lor sunt foarte diferite.

Șansele ca tardigradele să fie în viață pe Lună sunt foarte mici. Primul motiv este că nava în care călătoreau s-a ciocnit cu suprafața satelitului cu 500 de kilometri pe oră, așa că impactul ar fi putut determina dispariţia lor, deși Nova Spivack crede că ar fi putut supraviețui.

Chiar dacă ar fi așa, criptobioza nu este eternă, iar în absența condițiilor favorabile, rezervele acestor creaturi s-ar epuiza și organismul ar începe să se destructureze. Prin urmare, dacă au supraviețuit sau nu este o enigmă pe care Beresheet II nu o va rezolva, întrucât Israelul a decis să aterizeze pe Lună într-un alt loc decât cel ales în 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.