Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surprizele de pe raft. Cum au evoluat prețurile alimentelor de bază, după ce Guvernul a plafonat adaosul comercial / DOCUMENT

Shutterstock
supermarketuri

Analiza preliminară realizată de Consiliul Concurenței cu privire la prețurile de vânzare ale alimentelor în cazul cărora s-a plafonat adaosul comercial indică faptul că pentru majoritatea produselor s-a înregistrat în medie o scădere a prețurilor, deși au existat și o serie de excepții, precum și diferențe notabile între prețurile la raft la aceleași produse în magazine diferite.

Cele mai mari reduceri de prețuri au apărut la morcovi (-53,36%), ceapă (-45,65), drojdie (-38,32%), făină albă de grâu (-26,76%), bulion (-25,05%) și margarină (-23,4%). Au existat și excepții, unde prețurile au crescut în ciuda plafănării: s-au scumpit usturoiul (+15,32%), ouăle (+3,6%), castraveții (+47,13%), merele roșii (+3,41%) și ardeii Bianca (2,36%).

Datele au fost sunt colectate de la Profi, Kaufland, Cora, Mega Image, Lidl, Carrefour, Penny, Auchan, Metro și Selgros.

Au existat și diferențe mari între supermarketuri.

Diferențe

Pâinea s-a ieftinit în medie cu 15,44%, cu excepția Selgros, unde s-a scumpit cu 9,07%. Laptele s-a scumpit la Cora (+2,16%) și Selgros (+3,37%), deși în medie s-a ieftinit cu 6,33%.

În cazul iaurtului, pe fondul unei scăderi în medie cu 5,28%, totuși prețul a crescut în Cora (+28,05%), Auchan (+5,25%) și Selgros (4,74%). Ouăle s-au scumpit și ele în Lidl (+1,33%), Cora (+11,73%) și Selgros (+32,73%), media fiind o scădere de 5,82%.

Uleiul s-a scumpit doar în Penny cu 39,93%, scăderea generală fiind de 16,04%.

Zahărul s-a scumpit în Cora, Carrefour, Selgros, uleiul s-a scumpit în Lidl, Kaufland, smântănă mai scumpă s-a vândut în Lidl, Penny, iar prețul perelor a crescut în Auchan, Metro, Kauflant, Carrefour.

Toate prețurile pot fi verificate aici (format PDF).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.