DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

SURPRIZĂ de PROPORȚII - PNL o să VOTEZE în Parlament propunerile PSD la șomajul tehnic: 'Nu mai vorbim acum de stanga si de dreapta'

Facebook
camera deputatilor plen

S-a ajuns vineri, în Camera Deputaților, la un consens surpriză:

  • Deputatul PNL Mara Calista a anunțat, la dezbaterile online pe marginea legii privind șomajul tehnic, că liberalii susțin proiectul inițiat de PSD și care a fost modificat în comisii prin integrarea observațiilor guvernului. Mara Calita a mai transmis ca liberalii „apreciaza” gestul lui Adrian Solomon, liderul comisiei de Munca din Camera Deputatilor, care a preluat o parte din amendamentele Executivului. „Ne bucuram ca a existat intelegere, nu mai vorbim acum de stanga si de dreapta, vorbim de cetatenii Romaniei', a mai spus liberala.
  • Si presedintele PSD Marcel Ciolacu a remarcat faptul ca legea nu are amendamente respinse si l-a laudat pe Solomon ca a reusit sa parafeze o intelegere intre toate partidele.
  • Catalin Nechifor, deputat Pro Europa, a declarat ca este primul consens al zilei

Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților a adoptat joi un raport favorabil în cazul unui proiect de lege care prevede că pe perioada instituirii stării de urgență sau stării de asediu în România, salariații trimiși în șomaj tehnic pot beneficia de o indemnizație în cuantum de maxim 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Legea a trecut de Senat și urmează să intre la vot final, vineri, în Camera Deputaților.

  • „În cazul suspendării temporare a activităţii şi/sau a reducerii acesteia ca urmare a decretării stării de asediu sau stării de urgenţă potrivit art.93 alin.(1) din Constituţia României, republicată, salariaţii afectaţi de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat, beneficiază de o indemnizaţie plătită din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în vigoare, pe toată durata menţinerii stării de asediu sau stării de urgenţă, după caz”, se arată în proiectul de lege.
  • Angajații trimiși în șomaj tehnic NU primesc cei 75% din salariu dacă au și alt contract de muncă valabil: „În situaţia în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă, din care cel puţin un contract cu normă întreagă este activ pe perioada instituirii stării de asediu sau stării de urgenţă, acesta nu beneficiază de indemnizaţie”, este un alt amendament adoptat în comisia de Muncă a Camerei Deputaților.
  • O altă noutate este că angajatorii nu pot desfiinţa locurile de muncă ocupate de persoanele trimise în șomaj tehnic.

De asemenea, deputații din Comisia de Muncă au mai decis că indemnizaţia de 75% din salariu în caz de șomaj tehnic va fi supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, astfel:

Calculul, reţinerea şi plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizaţiile încasate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Pentru calculul impozitului pe venit se aplică prevederile art.78 alin.(2) lit.b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Declararea impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează de angajator prin depunerea declaraţiei prevăzute la art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare

Termenul de plată şi declarare a obligaţiilor fiscale este data de 25, inclusiv, a lunii următoare celei în care se face plata din bugetul asigurărilor de şomaj.

Pentru indemnizaţia primită în caz de șomaj tehnic nu se datorează contribuţie asiguratorie pentru muncă conform prevederilor art.2205 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Perioada prevăzută la alin. (1), pentru care salariaţii ale căror contracte individuale de muncă sunt suspendate şi angajatorii acestor salariaţi nu datorează contribuţia asiguratorie pentru muncă conform prevederilor art.2205 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, constituie stagiu de cotizare fără plata contribuţiei în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru stabilirea şi calculul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, cu modificările şi completările ulterioare, se utilizează salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare în perioada prevăzută la alin. (1).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.