Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURPRIZĂ în Afghanistan - Preşedintele în funcţie a obţinut majoritate absolută la alegerile prezidenţiale din septembrie

Khaama Press
Ashraf Ghani

Preşedintele afgan în exerciţiu Ashraf Ghani a obţinut o majoritate absolută în alegerile prezidenţiale de la 28 septembrie în Afganistan, potrivit unor rezultate preliminare anunţate duminică, pe care principalul său adversar, Abdullah Abdullah, a anunţat deje că o contestă, relatează AFP, citată de NEWS.ro.

Şeful în exerciţiu al statului a obţinut 50,64% din voturi, iar principalul său adversar, şeful Executivului, Abdullah Abdullah, a obţinut 39,52% din voturi, a anunţat IEC.

Rezultatele definitive urmează să fie anunţate după soluţionarea unor eventuale reclamaţii depuse de către candidaţi.

Imediat după anunţul IEC, biroul lui Abdullah Abdullah a anunţat într-un comunicat că se opune realegerii rivalului său.

”Vrem să facem să înţeleagă odată pentru totdeauna poporul nostru, susţinătorii noştri, comisia electorală şi aliaţii noştri internaţionali că echipa noastră nu va accepta rezultatul acestui vot fraudulos, dacă cererile noastre legitime nu sunt luate în considerare”, se arată în comunicat.

Anunţarea rezultatelor preliminare, prevăzută iniţial la 19 octombrie, iar apoi la 14 noiembrie, a fost amânată de fiecare dată din motive tehnice.

Abdullah Abdullah a cerut oprirea numărării voturilor, în vederea ”salvării procesului de fraudatori”, însă fără să-şi susţină acuzaţiile cu probe.

Tabăra sa, care consideră că aproximativ 300.000 de buletine validate de IEC ridică probleme, a întrerupt procesul de numărare în şapte provincii, după care a permis reluarea numărării la jumătatea lui decembrie.

”Noi ne-am îndeplinit datoria cu onestitate, loialitate, responabilitate şi fidelitate”, a declarat într-o conferinţă de presă preşedinta IEC Hawa Alam Nuristani. ”Am respectat fiecare vot, pentru că vrem ca democraţia să dureze”, a adăugat ea.

”Aceste rezultate sunt preliminare”, a insistat ambasadorul american la Kabul John Bass. ”Mai sunt multe etape înainte ca rezultatele finale să fie certificate, pentru a ne asigura că afganii au încredere” în procesul electoral , a mai scris el pe Twitter.

Misiunea ONU în Afganistan (MANUA) a salutat anunţarea rezultatelor într-un comunicat şi i-a îndemnat pe candidaţi ”să-şi exprime preocupările (...) conform cadrului legal şi procedurilor”.

”SALVAREA ALEGERILOR”

”Acum, toate autorităţile şi toţi actorii afgani trebuie să-şi demonstreze angajamentul faţă de salvarea şi încheierea alegerilor şi protejarea integrităţii ultimei etape a procesului”, a apreciat Tadamichi Yamamoto, directorul MANUA.

În contextul în care candidaţii s-au angajat înainte de scrutin să respecte ”codul de conduită” electoral care-i obligă să accepte rezultatele sau să-şi  înregistreze plângerile la autorităţi ad-hoc, Abdullah Abdullah a revendicat o victorie la trei zile după vot.

”Noi avem cel mai mare număr de voturi în aceste alegeri”, a declarat el, cu riscul de a crea puternice tensiuni politice.

Cu o zi înainte, partenerul de cursă al lui Ghani, Amrullah Saleh, a părut şi el să revendice o victorie, declarând la postul de radio Vocea Americii că ”potrivit informaţiilor noastre, 60 până la 70% din oameni au votat cu echipa noastră”. Ulterior, el a dat înapoi.

Atât populaţia afgană, cât şi comunitatea internaţională se tem de o repetare a scenariului din 2014, când Abdullah Abdullah a contestat rezultatele scrutinului, pătat de nereguli grave, ceea ce a condus la o criză constituţională.

În urma unei intervenţii a Washingtonului, i s-a atribuit până la urmă postul de şef al Executivului, sub autoritatea lui Ghani.

Anul acesta, alegerile ar trebui să fie cele mai bine organizate în tânăra democraţie afgană, după ce o întreprindere germană a furnizat maşini biometrice menită să împiedice oamenii să voteze de mai multe ori.

Scrutinul s-a desfăşurat, astfel, în condiţii de transparenţă, subliniată de observatori. Iar niciunul dintre observatorii candidaţilor în secţii de votare nu au semnalat nereguli grave în ziua votului, spre deosebire de alegerile din 2014.

Însă aproape un milion din cele 2,8 milioane de voturi înregistrate iniţial au fost anulate din cauza unor nereguli.

Prin cele 1,8 milioane de voturi - la o populaţie de alegători înregistraţi de 9,6 milioane, aceste alegeri au înregistrat cel mai slab nivel al prezenţei la urne dintre toate scrutinele afgane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.