Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surpriză în Turcia: 'Dușmanii' lui Erdogan au fost ELIBERAȚI! 'Am fost smulşi de lângă cei pe care îi iubim'

reuters
Erdogan

Şapte jurnalişti ai cotidianului turc de opoziţie Cumhuriyet au ieşit din închisoare sâmbătă dimineaţa după mai mult de opt luni de detenţie şi şi-au exprimat dorinţa ca alţi patru colegi ai lor, închişi în continuare, să fie de asemenea eliberaţi, informează AFP.

Un tribunal din Istanbul ordonase vineri repunerea în libertate provizorie a celor şapte, între care se află caricaturistul Musa Kart, dar menţinerea în detenţie în continuare a principalilor jurnalişti judecaţi în cadrul unui proces emblematic de erodare a libertăţii presei în Turcia sub preşedinţia lui Recep Tayyip Erdogan.

Citește și: INCIDENT ARMAT între SUA și Iran: S-au tras RACHETE, anunță armata de elită iraniană

În total, 17 jurnalişti - conducători şi angajaţi actuali sau din trecut ai cotidianului Cumhuriyet - sunt judecaţi de luni în special pentru că ar fi ajutat diverse "organizaţii teroriste înarmate" şi riscă o pedeapsă de până la 43 de ani închisoare.

Printre acuzaţi, 11 erau în detenţie preventivă, între care cei şapte eliberaţi sâmbătă, dar care rămân plasaţi sub control judiciar. Ei au părăsit închisoarea din Silviri din apropierea Istanbulului în zorii zilei.

"Am fost smulşi de lângă cei pe care îi iubim, de lângă rudele noastre, de la munca noastră. Dar, credeţi-mă, în tip ce noi eram în închisoare, nu am resimţit nici ură, nici ranchiună", a declarat Kart după eliberarea sa.

Printre ziariştii eliberaţi, după ce au stat 271 de zile de închisoare, figurează şi responsabilul cu suplimentul literar, Turhan Gunay.

Cei patru angajaţi ai Cumhuriyet care se află în continuare în detenţie sunt editorialistul Kadri Gürsel, ziaristul de investigaţie Ahmet Sik, redactorul-şef Murat Sabuncu şi patronul ziarului Akin Atalay.

Citește și: ALERTĂ Comisia Europeană ia măsuri împotriva Poloniei din cauza reformei judiciare

"Mă gândeam că voi fi foarte fericit când voi fi eliberat, dar nu este cazul. Patru dintre prietenii noştri sunt, din păcate, încă în spatele gratiilor", a adăugat Kart la ieşirea din închisoare.

"Imaginea jurnaliştilor în închisoare nu este măgulitoare pentru ţara noastră şi sper ca cei patru prieteni să iasă cât mai curând posibil", şi-a exprimat el speranţa, conform Agerpres.

Următoarea audiere a fost stabilită pentru data de 11 septembrie, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.