Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surpriză în Turcia - Fostul șef al spionajului revine în funcție

Atotputernicul şef demisionar al serviciului turc de spionaj (MIT), Hakan Fidan, a revenit luni în funcţie după ce a anunţat că renunţă să se prezinte la alegerile parlamentare de la 7 iunie sub însemnele partidului aflat la putere, transmite AFP. 

"Prim-ministrul l-a numit din nou (pe Hakan Fidan) în funcţia de subsecretar de stat (director) la MIT", a făcut cunoscut vicepremierul Bülent Arinç reprezentanţilor presei la finalul unei şedinţe de guvern. 

"El îşi va relua rapid atribuţiile", a adăugat purtătorul de cuvânt al guvernului islamist-conservator. 

La începutul lunii februarie, Hakan Fidan şi-a anunţat demisia din postul de şef al serviciului turc de spionaj, pe care îl ocupa din 2010, cu scopul de a candida pentru un mandat de deputat din partea Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), la putere în Turcia din 2002. 

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a criticat public, în repetate rânduri, decizia directorului MIT, pe care l-a prezentat ca "paznicul secretelor" sale. 

Într-un comunicat dat publicităţii luni, Hakan Fidan a informat că, în cele din urmă, se va conforma dorinţei preşedintelui ţării. "În prezent, îmi pare necesar să îmi retrag candidatura (...) de la viitoarele alegeri generale", a scris el. 

Născut în 1968 la Ankara, acest apropiat al preşedintelui Erdogan a fost responsabil în special de convorbirile de pace cu liderul rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, separatiştii kurzi) şi asociat îndeaproape politicii Ankarei împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad în Siria. În timpul mandatului său, MIT a beneficiat de puteri extinse. 

Numeroase personalităţi politice din Turcia, din rândul majorităţii, dar şi al opoziţiei, considerau că Hakan Fidan era viitorul ministru de externe, chiar succesorul lui Ahmet Davutoglu la conducerea guvernului după alegeri. 

Cele mai recente sondaje de opinie publicate în Turcia indică o largă victorie a Partidului Justiţiei şi Dezvoltării la alegerile parlamentare de la 7 iunie. 

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan doreşte să obţină majoritatea de două treimi în parlamentul de la Ankara pentru modificarea Constituţiei şi extinderea prerogativelor prezidenţiale.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.