Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surpriza începutului de an, lângă o gară din Londra: Au fost găsite rămăşiţele pământeşti ale celui care a descoperit Australia

Arheologii au dezgropat rămăşiţele pământeşti ale căpitanului Matthew Flinders (1774-1814), primul navigator şi explorator britanic care a descoperit continentul australian şi l-a popularizat, lângă una dintre gările londoneze cele mai frecventate, potrivit Le Figaro.

Navigator şi explorator, el a scris o carte importantă pentru geografie, "A voyage to Terra Australis", scrie news.ro.

Citește și: Florin Călinescu vine cu un sfat pentru Viorica Dăncilă. Ce a avut de spus acesta

Arheologii responsabili de excavarea unui cimitir din apropiere de Gara Euston din Londra au descoperit, vineri, o placă funerară care fusese aşezată deasupra sicriului celebrului explorator al Royal Navy. Australia a emis, din anii 1960, o monedă de 10 şilingi cu efigia sa.

Căpitanul Flinders a fost înhumat pe 23 iulie 1814, dar a apucat să publice lucrarea sa ştiinţifică majoră "A Voyage to Terra Australis", care descrie călătoria sa în jurul Australiei la bordul HMS Investigator în 1802-1803, dovedind că este vorba despre un continent.

Citește și: Alina Gorghiu: ‘Sunt convinsă că se va reacţiona de la nivel de Preşedinţie’

"Căpitanul Flinders a pus Australia pe hartă graţie tenacităţii şi expertizei sale de navigator şi explorator", a declarat într-un comunicat Helen Wass, arheologul care a coordonat excavările de pe şantierul proiectului unei linii feroviare de mare viteză HS2. Potrivit arheologilor, exploratorul este recunoscut şi pentru că a dat continentului numele Australia. "Chiar dacă nu a fost primul care a folosit termenul, munca sa a popularizat utilizarea numelui", a precizat cercetătoarea.

Numărul celor îngropaţi aici este estimat a fi de 40.000 şi arheologii erau departe de a fi siguri că rămăşiţele găsite sunt cele ale navigatorului. Locul înhumării a făcut obiectul multor speculaţii. "Am avut şansă", a spus Wass. "Avea o placă de plumb, care nu s-a corodat. Vom putea să studiem scheletul său pentru a vedea dacă viaţa pe mare a lăsat urme şi pentru a afla mai multe despre el".

Citește și: RCS&RDS face anunțul! Ce modificări a făcut operatorul de cablu și internet

Exploratorul reprezintă un erou pentru numeroşi australieni de origine europeană. Multe străzi, gări, locuri şi oraşe poartă numele său de-a lungul ţării.

Descoperirea a fost anunţată în ajunul sărbătorii naţionale care comemorează sosirea primilor colonişti britanici în 1788 în această ţară în care aborigenii şi indigenii în Strâmtoarea Torres trăiesc de zeci de mii de ani.

Citește și: BNR a făcut anunțul! Este pusă la îndoială încrederea în România

Debarcarea primei flote britanice şi incursiunile navigatorilor precum cea a căpitanului Flinders au anunţat distrugerea societăţilor şi culturii aborigenilor. Această controversă este alimentată de rolul jucat de un ajutor aborigen al lui Flinders pe numele său Bungaree, eclipsat de căpitanul britanic, dar care, potrivit unor istorici, ar fi fost avut un rol decisiv în ceea ce priveşte succesul ştiinţific al explorărilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.