Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surpriză pentru cei care critică SUMAL: Dezinstalarea și reinstalarea aplicației se văd în sistem

Romania Insider
Sumal

Organizația de protecție a mediului Agent Green a prezentat astăzi un raport potrivit căruia sistemul de trasabilitate a masei lemnoase SUMAL 2.0 ar avea multe „breșe” ce permit furtul de lemn. Ei cer Guvernului să îl demită pe ministrul Mediului, Tanczos Barna, pentru că nu cunoaște deficiențele sistemului.

„Poate cea mai gravă dintre metode este cea a transporturilor evaporate, adică invizibile în SUMAL care îi pune pe poliţişti, jandarmi şi inspectori ai gărzii forestiere în imposibilitatea aplicării legii. Acestă metodă este facilitată de programarea defectuoasă şi deliberată a SUMAL în cazurile frecvente în care transportatorii circulă încărcaţi cu lemn şi rămân necontrolaţi pe întregul traseu având datele mobile oprite. După livrare, transportatorii şterg aplicaţia din terminalul mobil astfel încât datele introduse offline să nu se transmită niciodată către serverul SUMAL. Aceştia reinstalează aplicaţia la fiecare transport de un număr nelimitat de ori pentru a introduce offline date pe care le-ar încărca online doar în cazul unui control pe traseu. Ţine de onoarea Guvernului să demită un ministru al Mediului care nu are cunoştinţă despre deficienţele sistemice majore deliberate operaţionalizate acum 21 de luni sub mandatul aceluiaşi ministru.”, se menţionează în documentul citat de adevărul.ro.

Am cerut clarificări de la un expert care cunoaște îndeaproape sistemul SUMAL 2.0.

„Dacă dvs închideți telefonul, opriți datele mobile sau îl aruncați și transportați lemn în acest timp, există riscul să fiți prins. În funcție de cantitate, există riscul să vi se confiște și mijlocul de transport. Dacă un agent economic riscă să piardă un camion de zeci de mii de euro pentru câțiva metri cubi de lemn, e problema lui, nu a sistemului informatic. Ceea ce nu înțeleg domnii activiști care aruncă aceste acuzații este că dacă dezinstalezi aplicația SUMAL din telefon și a doua zi o reinstalezi, această operațiune este văzută, este urmărită. Pentru că acea reinstalare presupune o resincronizare totală a datelor. O resincronizare care se vede și poate fi urmărită de sistem”, a explicat pentru forestmania.ro, unul dintre specialiștii unei Gărzi forestiere implicat în procedurile SUMAL 2.0.

„Sistemul SUMAL 2.0 funcționează. În acești doi ani au încercat toți să îi găsească breșe. Este cel mai transparent sistem din Uniunea Europeană. Nu poți veni la infinit să critici ceva care și-a dovedit efectele, care a redus transportul ilegal de masa lemnoasă, pentru că dacă faci asta dai dovadă că ești frustrat și penibil, ca să nu zic antiromân”, mai spune specialistul.

Un nou modul

În acest moment, specialiștii STS lucrează la implementarea unui nou modul în SUMAL. Este vorba despre modulul numărul 9 care este prevăzut în HG 497 și care se referă la evidența și urmărirea sancțiunilor.

Astfel, fiecare agent constatator va fi obligat să introducă în acest modul datele privind sancționarea unui agent economic, fie că vorbim de Poliție, ANAF sau Garda forestieră. În acest moment, fiecare instituție are propria evidență. Odată creat noul modul, va exista un tablou general al sancțiunilor, precum și posibilitatea urmăririi acestora și verificarea finalizării lor. Nu este vorba de o schimbare propriu zisă, ci o completare care era prevăzută încă de la crearea sistemului. Se estimează că noul modul va fi gata în maximum 4 luni. Când vor avea „tabloul” în față, autoritățile vor putea vedea, de exemplu, dacă un agent economic a fost amendat de mai multe ori, ceea ce va determina o atenție sporită asupra lui.

Iată prevederile din HG 497 referitoare la modificările aflate în lucru:

„(9) Aplicația SUMAL 2.0 Contravenții – SNEICS – prevăzută la art. 3 lit. i) este utilizată de unitățile centrale și teritoriale ale entităților cu atribuții de control în domeniul silvic în funcție de competențele stabilite în Legea nr. 171/2010, cu modificările și completările ulterioare, pentru:

a) înregistrarea proceselor-verbale de constatare a contravențiilor silvice;

b) înregistrarea proceselor-verbale de confiscare fizică/valorică a materialelor lemnoase;

c) modul de soluționare a proceselor-verbale de constatare a contravențiilor silvice;

d) generarea de rapoarte referitoare la contravențiile silvice înregistrate în sistem;

e) generarea de rapoarte referitoare la punctele de penalizare referitoare la contravențiile silvice rămase definitive prin hotărâri judecătorești.”

Modulul se numește SNEICS și este al 9-lea din componența SUMAL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.