Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surpriză pentru fermierii din România: Mesajul categoric transmis de Klaus Iohannis la Consiliul European

Administratia Prezidentiala
Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, joi, 1 februarie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Reuniunea a vizat în special finalizarea procesului de revizuire a Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027. De asemenea, liderii UE au discutat și despre sprijinul acordat Ucrainei pe multiple paliere, inclusiv militar, precum și despre situația din Orientul Mijlociu.

S-au votat noi facilități pentru Ucraina

Liderii europeni au obținut acordul cu privire la pachetul de revizuire a Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, pe baza elementelor de conținut deja agreate în format UE26 la reuniunea Consiliului European din decembrie 2023.

Liderii au decis astfel cu privire la crearea Facilității pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, care va permite finanțarea directă a cheltuielilor bugetare ale Ucrainei pentru perioada 2024-2027 și acordarea de garanții pentru proiectele de reconstrucție.

Complementar deciziei de creare a Facilității, liderii UE au agreat să aibă o dezbatere anuală, pe baza unui raport elaborat de Comisia Europeană, cu privire la implementarea acestui instrument în sprijinul Ucrainei și să formuleze orientări privind acțiunile ulterioare. De asemenea, după doi ani, Consiliul European va invita, în măsura în care va fi necesar, Comisia Europeană să formuleze propuneri de revizuire în contextul noului Cadru Financiar Multianual post-2027.

Acordul formulat de liderii europeni cu privire la revizuirea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 reprezintă o reconfirmare a angajamentului ferm al Uniunii Europene în susținerea Ucrainei, precum și în sprijinul continuării finanțării adecvate ale celorlalte priorități ale UE legate de gestionarea migrației, întărirea cooperării în domeniul apărării și consolidarea competitivității europene. Concluziile Consiliului European adoptate de lideri la finalul reuniunii reiterează, de asemenea, Concluziile adoptate în decembrie 2020 privind aplicarea mecanismului general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii.

Totodată, Consiliul European a reiterat determinarea de a continua sprijinul militar pentru Ucraina, în mod previzibil și durabil, prin înființarea Fondului de Asistență dedicat Ucrainei sub egida Facilității Europene pentru Pace, prin Misiunea de asistență militară a UE și prin asistență bilaterală directă din partea statelor membre, cu scopul de a răspunde nevoilor Ucrainei atât timp cât va fi nevoie. De asemenea, a fost reliefat acordul privind valorificarea în sprijinul Ucrainei a profiturilor rezultate din activele imobilizate ale Rusiei.

Președintele României a subliniat importanța agreării unei soluții la nivelul celor 27 de state membre UE pentru revizuirea Cadrului Financiar Multianual, pe baza elementelor agreate anterior în format UE26 la Consiliul European din decembrie 2023, o astfel de soluție demonstrând unitatea și angajamentul întregii Uniuni în fața provocărilor majore cu care se confruntă.

Președintele Klaus Iohannis a salutat adoptarea pachetului de revizuire a Cadrului Financiar Multianual, prin care Uniunea va putea asigura continuarea sprijinului financiar pentru Ucraina și va dispune de instrumente importante care vor înlesni acțiunea sa în arii relevante, precum gestionarea migrației, apărare și creșterea competitivității.

Președintele României a menționat că acordul obținut este esențial în asigurarea predictibilității sprijinului pentru Ucraina, dar și în transmiterea unui mesaj politic puternic din partea Uniunii față de Ucraina. Astfel, Președintele Klaus Iohannis a reiterat că Ucraina trebuie să rămână în continuare o prioritate pentru Uniune, iar sprijinul pentru Ucraina, sub toate formele, trebuie să continue și să capete o predictibilitate sporită, atât pe plan economic, cât și militar.

În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că adoptarea Facilității pentru Ucraina reprezintă un pas important înainte. România a susținut, încă de la începutul procesului de negociere, crearea și finanțarea corespunzătoare a acestei Facilități, în complementaritate cu celelalte măsuri de sprijin multidimensionale acordate Ucrainei.

Atacrurile Hamas sunt de netolerat

Liderii Uniunii Europene au avut și o discuție generală privind situația preocupantă din Orientul Mijlociu. Președintele României a pledat pentru menținerea unității UE în abordarea acestui conflict și a păstrării influenței sale ca actor activ angajat în revigorarea soluției celor două state. România a condamnat cu fermitate atacul terorist al Hamas. Sunt necesare soluții urgente pentru eliberarea ostaticilor și asigurarea asistenței umanitare în Gaza. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a susținut continuarea acțiunilor, în cooperare cu toți actorii internaționali și regionali relevanți, în vederea dezescaladării conflictului și a evitării extinderii acestuia în regiune.

Klaus Iohannis a luat apărarea fermierilor

Membrii Consiliului European au abordat în discuții și situația fermierilor europeni pe fondul protestelor declanșate de aceștia în mai multe state membre. Comisia Europeană s-a angajat să avanseze, în perioada următoare, o serie de măsuri care să contribuie la soluționarea situației și să răspundă preocupărilor ridicate de fermieri.

Președintele României a menționat, în cadrul discuțiilor, că solicitările fermierilor sunt legitime, fiind important să fie identificate soluții coordonate la nivel european ca răspuns la dificultățile semnalate de aceștia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.