Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV - Marile capcane ale negocierii Dragnea - Oprea

dragnea-oprea

Indiferent ce decizie vor lua PSD și UNPR pentru alegerile locale din iunie - sa candideze impreuna sau separat - exista avantaje si dezavantaje importante pentru fiecare partid, au explicat surse din cele doua formatiuni pentru STIRIPESURSE.RO. Hotararea finala nu va sta, cel mai probabil, in relatia dintre Liviu Dragnea si Gabriel Oprea, indiferent cat de buna sau de rea este aceasta, ci mai degraba in calculele reci pe care si le va face PSD-ul.

STIRIPESURSE.RO va prezinta principalele puncte pro si contra fiecarei variante, asa cum le vad sursele din cele doua partide:

Liste separate

Un argument pentru candidatura separată îl reprezintă majoritatea în consiliile locale și județene. Cum au PSD si UNPR mai multe sanse sa faca majoritate? Dacă nu merge în alianță cu PSD, UNPR va trage tare să obțină cât mai multe voturi. Astfel, ar putea obține 2-3 consilieri cu care să negocieze majoritatea cu PSD sau chiar sa incerce formarea unei majorități cu altcineva,de exemplu cu partidul primarului care i-ar da la schimb viceprimarul.

In PSD este vehiculata teoria ca pe liste separate PSD si UNPR vor obtine adunat mai multe voturi decat daca ar merge pe aceesi lista, astfel ca aceasta varianta are avantajele ei matematice.

Lista comuna

Un argument pentru candidatura pe lista comuna il reprezintă eliminarea pericolului ca UNPR să rupă câteva procente din scorul PSD și astfel să iasă primar candidatul PNL. Daca intr-un municipiu candidatul UNPR are 4-5 la suta, acele voturi se transforma in voturi pierdute de candidatul PSD si s-ar putea ajunge in situatia in care un candidat mai slab de la PNL sa reuseasca sa castige.

Un alt argument pro-liste comune il reprezinta riscul mare pe care si l-ar asuma UNPR in vederea alegerilor parlamentare: un scor foarte slab la alegerile locale le-ar reduce dramatic forta de negociere pentru numarul de parlamentari de pe lista PSD.

Un contraargument pentru liste comune este ca UNPR, dupa ce se vede cu sacii in caruta, ar putea sa reduca motoarele si sa lase toata campania pe spatele PSD.

Un alt contraargument al listelor comune este ca decizia va provoca multe nemultumiri in UNPR acolo unde sunt membri care se pregateau sa candideze si nu vor mai putea sa o faca. Intr-o localitate cu primar PSD, acesta va candida pentru un nou mandat si nu va ceda sub nicio forma pentru candidatul UNPR. Aceste situatii, care nu vor fi putine, vor putea provoca disensiuni in UNPR.

Un element-cheie

Un element important in economia listelor comune, daca s-ar ajunge la aceasta decizie, este cota pe care o va primi UNPR. UNPR vrea liste comune cu PSD dar cere de la social-democrati cat mai multe locuri pe principiul 'poate sa aiba toata lumea loc la masa' doar sa vrea si PSD. În acest sens, UNPR se pregateste pentru orice varianta anticipand situatia in care PSD va incerca sa-i umileasca la negocieri.

Cum se pozitioneaza liderii

Deja 4 organizatii judetene UNPR (Suceva, Iasi, Dambovita, Maramures) au adoptat o rezolutie de candidatura pe liste separate si nimeni de la centru nu  a reactionat, semn ca gestul acestora este agreat tacit de Gabriel Oprea.

Liderul PSD Liviu Dragnea spune, pe de alta parte, ca listele comune reprezinta o idee buna pentru ca e nevoie de consolidarea unui pol de stanga care sa concureze unit impotriva dreptei reprezentate de PNL. In ceea ce priveste liderii judeteni, PSD-istii par sa agreeze mai degraba liste separate la locale.

Vezi si: 'Eram fugărite ca vitele' / Mărturiile zguduitoare ale tinerelor violate de refugiați în Germania

Vezi si: Deputat PNL: Anca Dragu merită să fie dată cu capul de pereți

Vezi si: VIDEO Primele imagini cu agresiunile sexuale ale refugiaților în Germania: Situație de netolerat

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.