Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE Colacul de salvare pentru Guvern: lista combinațiilor politice discutate în PSD

psd guvern dancila

Începe săptămâna negocierilor decisive pentru partidele care susțin schimbarea Guvernului, iar PSD încă oscilează între o restructurare rapidă a Guvernului și un joc la așteptarea trecerii timpului. Social-democrații își fac luni seară în CEX strategia de apărare a Guvernului și au pe masă mai multe variante de lucru. În paralel, PNL-USR-PMP-UDMR merg pentru voturi la ALDE și Pro România pentru demiterea Guvernului.

1. Restructurarea Guvernului

Este varianta pe care și-o doresc social-democrații: premierul Viorica Dăncilă să propună Parlamentului o nouă listă de miniștri după ieșirea ALDE de la guvernare. Problema este că PSD trebuie să găsească 29 de parlamentari care să voteze noul Guvern. Chiar dacă PSD a negociat cu parlamentari din ALDE, Pro România și minoritățile naționale, Viorica Dăncilă vrea o garanție suplimentară.

PSD a discutat mai multe variante:

- Să ajungă la o înțelegere cu ALDE pentru restructurare. PSD ar putea să renunțe la susținerea lui Meleșcanu pentru șefia Senatului și ALDE să își salveze, la schimb, grupul din Senat.

- Să încheie cu Pro România un acord, dar fără schimbarea candidatului PSD la prezidențiale. Argumentul PSD este că opoziția nu va reuși să fie convingătoare în negocierile pentru moțiunea de cenzură.

- Mai este o variantă discutată în PSD: să intre în Guvern alți miniștri din partea ALDE. Problema este că ALDE își va exclude membrii care ar face o asemenea mutare și chiar dacă 'puciștii' din ALDE ar face contestație în instanță și ar prelungi momentul în care să fie definitivă excluderea, este de discutat dacă manevra ar fi acceptată de președintele Klaus Iohannis.

2. Guvern cu interimate

Altă analiză din PSD merge spre soluția prelungirii actualei situații: continuarea activității Guvernului fără miniștri la 3 portofolii eliberate de ALDE (Mediu, Energie și Relația cu Parlamentul). În aceeași situație vor ajunge și Internele și Educația în scurt timp, unde săptămâna viitoare expiră mandatele interimarilor. Semn că Guvernul testează această variantă de rezervă este că Viorica Dăncilă a programat pentru luni o ședință de Guvern să arate că Executivul nu este blocat și se poate întâlni să ia decizii.

Posibile căi de acțiune discutate în PSD aici sunt:

- Așteaptă decizia CCR despre care social-democrații spun că o să le fie favorabilă și vor avea miniștri interimari care vor aduce încă 45 de zile de guvernare și Guvernul va trece de prezidențiale. La Interne și Educație vor continua activitatea secretari de stat.

- Voci din PSD spun că nu scrie nicăieri că interimatele miniștrilor nu pot să fie succesive și se ia în calcul să se propună noi și noi interimate de câte 45 de zile după o decizie favorabilă CCR. Este un vid juridic, spun unii PSD-iști, care ar putea să fie speculat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.