Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surse: Cooperativele din PNL își caută salvatorii. Inovații pentru candidați la viitorul Congres

colac de salvare

Liberalii se află încă în plină fază de revenire  după  șocul alegerilor. În  timp  ce  doar unii  lideri de filiale județene  și-au  demisia pentru rezultatele slabe   obținute  la parlamentare, majoritatea membrilor  din BPN se agață de scaune  și speră la apariția  unei soluții salvatoare, de această dată  din interiorul partidului. Până atunci se fac  calcule:  cum și când  trebuie organizat  viitorul Congres pentru alegerea  noii conduceri și cine face  echipă cu cine pentru moțiunea  câștigătoare cu care se  va  candida.

Traian Băsescu a ajuns din nou...președinte: este șef de Comisie în Senat

Cei mai mulți dintre  vechii liberali, inclusiv Alina Gorghiu și puținii care au mai rămas lângă ea,  își pun speranța în  Dan Motreanu. Liberalul este  perceput  drept  soluția de compromis care ar putea  fi acceptată mult mai ușor până și de foștii democrat-liberali care s-au repliat în jurul  propriului lor scenariu: Alin Tișe, liderul PNL, pare a avea   planuri de candidatură, iar dacă va  reuși să ajungă la un acord, în urma  negocierilor care   vor urma, atunci ar putea face  un tandem  cu Mircea  Hava, primarul de Alba, care are propriile sale ambiții de mărire politic, susțin surse din conducerea PNL.

Motreanu trebuia sa devină liderul partidului  după momentul în care Klaus  Iohannis a   plecat la  Cotroceni ca președinte,  dar  liberalul și-a refuzat colegii,  pe  fondul declanșării de  către procurori a unei anchete penale legate de modul de finanțare ale acestui partid de  un om de afaceri. "Atunci a  vrut  să protejeze partidul de eventualele costuri de imagine. Acum însă mai are două termene până prin februarie și are toate șansele să fie  achitat", ne-au explicat surse  din conducerea liberală.

De altfel,  toată această schemă depinde de doi factori: cât de  repede  va  fi absolvit  în instanță Motreanu de acuzațiile aduse de procurori și cât de bine  se va  înțelege  și-și  va  negocia cu Marian Petrache, cel care vrea să candideze la  viitorul Congres pentru  postul de secretar  general, acum  deținut doar cu titlu interimar.   Gurile  rele   din partid susțin că Petrache  încă  îi poartă pică lui Motreanu pentru refuzarea ofertei  făcută acum doi ani împreună cu Teodor Atanasiu și binecuvântarea Cotroceniului și că acum liderul de Ilfov ar  avea  propriile sale planuri de candidatură chiar la șefia PNL.  Vechii liberali  au  și ei propriile condiții pentru susținerea lui Motreanu: să se schimbe,  dar  să n u se  schimbe nimic. În traducere simplă, aceștia ăși vor  confirmate într-o primă fază,  propriile funcții de lideri de filiale în cadrul alegerilor interne  ce  vor  fi  organizate în urmtoarele două- trei luni, iar ulterior vor să facă parte din echipa care  va  susține  moțiunea lui Motreanu.

Doar că Motreanu  nu vrea  o legitimitate  oferită numai prin vechile și deja  obișnuitele  jocuri de culise. Potrivit  surselor citate,   actualul prim-vice  și-ar  dori  o bază cât mai largă pentru o astfel de candidatură, prin organizarea unor alegeri interne  la care să participe  toți membrii activi ai partidului, așa  cuma procedat  deja și PSD pentru alegerea lui Liviu Dragnea.  Principala dificultate în calea acestui deziderat este  însă  una de ordin organizatoric: PNL nu are o bază de date cu  proprii  membri atât de bine  pusă la  punct, iar  filialele liberale nu dispun nici de logistica  nici de capacitatea de organizare a unui astfel de scrutin.

Statutul  noului PNL prevede organizarea  unor alegeri interne  în stil american. În primul rând, data  Congresului  nu poate depăşi data de 31 iulie a anului următor anului în care se desfăşoară alegerile parlamentare,. un scenariu  de lucru  binevenit pentru vechii liberali care  vor să împingă momentul  desfășurării acestui eveniment cât mai târziu, în lunile mai-iunie, ne-au dezvăluit  sursele citate.  Pretextul ar fi pentru a oferi  potențialilor candidați posibilitatea de a  face un adevărat  turneu prin filiale pentru a-și populariza propriile platforme în rândurile colegilor de partid  din teritoriu.

În fapt, răgazul va  fi folosit în special de către liderii de filiale  actuale pentru a organiza alegeri în organizațiile locale și cea  de județ în folosul lor, printr-o reconfirmare  în funcții pentru ei și apropiații lor,  urmată de elaborarea listelor cu delegați după bunul plac,  susțin adversarii acestui  plan, care amenință și cu scandal în partid dacă conducerea interimară actuală va  amâna Congresul  din  martie, când era preconizat, abia în vară. Potrivit statutului, alegerile în organizaţiile locale şi judeţene, inclusiv în organizaţiile interne se vor organiza cu cel puţin 45 zile înainte de data Congresului, dar liderii de filiale  aflați acum la  butoane  vor câteva luni bune  numai pentr acest proces pentru a-și aranja ploile  după bunul lor plac.

Alegerea  viitorului președinte  al PNL se face pe baza unei moțiuni, susținută de o adevărată echipă. Cu alte cuvinte, moțiunea  câștigătoare califică în viitoare  conducere nu un singur   om , ci o întreagă  grupare din partid. Membrii care doresc să promoveze o moţiune trebuie să depună proiectul acesteia  cu cel puţin 30 de zile înainte de desfăşurarea Convenției PNL.

După care fiecare candidat va  bate  țara la pas pentru a participa  la dezbaterile care  vor  fi organizate de conducerile fiecărei filialele județene.   La finalul fiecărei dezbateri,  membrii Colegiului Director Judeţean (CDJ), format din BPJ, preşedinţii organizaţiilor locale de pe raza judeţului respectiv și primarii membri PNL vor vota pentru moțiunile preferate. Candidatul care va obține  sprijinul a cel puțin  10 filiale judetene în urma acestui sistem  preliminar de vot poate să-și susțină moțiunea în fața delegaților Congresului PNL.  O altă inovație constă în faptul că  fiecare platformă-moțiune va  putea beneficia de câte  cinci purtători de cuvânt  dintre membrii grupului de promovare, pentru a o susține  în cadrul dezbaterilor.

Noul statut oferă o șansă de reprezentare și  învinșilor. Moţiunile care nu au obţinut majoritatea voturilor, dar au obţinut cel puţin 10% din voturile valabil exprimate  de către delegați,  permit liderului şi unui numar proporţional de susţinători dintre membrii grupului de promovare, dar nu mai puţin de 5, desemnaţi de către liderul moţiunii, să devină membri  în Consiliul Național  al PNL.

Cum deja se anunță o inflație de candidaturi la șefia PNL, este de așteptat o luptă  strânsă, dar deloc lipsită de jocurile de culise cu care ne-au obișnuit deja liberalii. O luptă care să dea în același timp și semnalul revenirii principalei  formațiuni de dreapta, încă anesteziată de efectul  ultimului scrutin și de cele  ale unei fuziuni incomplete între vechiul PNL și fostul PDL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.