Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surse | Decizii în coaliție - Alegeri prezidențiale cu două luni mai repede, locale cu trei luni

Inquam Photos/ Octav Ganea
alegeri tur II prezidentiale 24 11 2019

Liderii Coaliției PSD-PNL pun la cale un calendar inedit al anului electoral. Dacă varianta comasării alegerilor europarlanentare cu alegerile locale, în luna iunie, era deja cunoscut, o altă decizie vizează devansarea alegerilor prezidențiale.

UPDATE - Conducerea PSD a votat în unanimitate calendarul alegerilor, comasarea și listele comune.

Alegerile locale ar urma să se organizeze cu trei luni mai devreme, 9 iulie, în același timp cu alegerile europarlamentare.

Pentru alegerile europarlanentare se va forma o alianță electorală, PSD și PNL urmând să aibă liste comune, posibil deschise de o femeie.

La alegerile locale, cele două vor candida separat, excepție fiind județele unde USR are primari de municipiii și se află în topul preferințelor electoratului.

Surpriza o reprezintă mutarea prezidențialelor din noiembrie în septembrie. Primul tur ar urma să fie organizat pe 8 septembrie, iar al doilea tur pe 22 septembrie. Mișcarea nu ar presupune însă și o comasarea cu parlamentarele, acestea din urmă urmând să se desfășoare la termen, pe 8 decembrie.

Nu există impedimente constituționale pentru mutarea prezidențialelor cu două luni mai devreme, însă timp de trei luni România va avea un președinte ales și un alt președinte în exercițiu. Cum președintele Iohannis speră să prindă o funcție la vârful UE, suprapunerea ar putea fi evitată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.