Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE DIICOT înregistrează zeci de dosare din cele peste 110 sesizări de la Festivalul Saga - Va trimite consumatorii în programe de integrare

bbc.co.uk
droguri canabis cocaina

Secția specializată în materia traficului și consumului de droguri lucrează la foc automat în această perioadă pentru procesarea celor peste 110 sesizări de trafic și consum de droguri ce au precedat mega-festivalul bucureștean Saga, transmit pentru STIRIPESURSE, surse judiciare.

Potrivit acestora fostul șef al Secției de combatere a traficului de droguri, Bogdan - Felician Voicu, ar fi primit în timp real informații privind cazurile de consum depistate, iar pentru fiecare caz au urmat procedurile legale pentru formarea dosarelor.

Astfel, precizează sursele STIRIPESURSE la acest moment, Secția se ocupă de instrumentarea a zeci de dosare de consum de droguri și urmează să fie date soluții de către procurorii DIICOT în fiecare dintre acestea.

Potrivit acelorași surse soluțiile, în mare parte, în cazul consumatorilor, vor fi de trimitere a acestora în cadrul unor programe de integrare derulate de către Agenția Națională Antidrog (ANA).

Legea care pune consumatorii la „program„

Legea ce va fi avută în vedere de către anchetatorii de la Secția de combatere a traficului de droguri în cazul acestui gen de dosare este legea 143/2000.

Referitor la cazurile de consumatori legea prevede: „în cazul săvârşirii infracţiunilor prevăzute la art. 4, procurorul dispune, în termen de 24 de ore de la începerea urmăririi penale, evaluarea consumatorului de către centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, în scopul includerii acestuia în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri”.

Legat de urmările consumului de droguri și de soluționare a unui astfel de dosar aceeași lege mai arată: „programele psihologice şi sociale se elaborează de către Agenţia Naţională Antidrog în colaborare, după caz, cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi Ministerul Justiţiei şi se pot derula în centre autorizate şi/sau acreditate în acest sens, cu regim deschis sau închis, publice, private sau mixte.

Programele naţionale de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri şi programele de interes naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri se elaborează de către Agenţia Naţională Antidrog, în colaborare cu alte instituţii, organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale, şi se aprobă de către Guvern”.

Niciun „livrator„ prins în fapt

În ciuda celor peste 110 cazuri de consum de droguri la festivalul Saga nu a fost depistat în flagrant delict niciun „vânzător„ de droguri, spun sursele menționate.

Potrivit acestora la acest moment nu ar exista niciun dosar penal deschis care să se refere la persoane ce ar fi vândut droguri participanților în timpul festivalului.

Coincidența de pensionare

Ca o coincidență imediat după festival președintele României a semnat decretul de eliberare din funcție a șefului Secției de combatere a traficului de droguri, magistratul Bogdan Felicia Voicu.

Acesta depusese, potrivit DIICOT, actele de pensionare înainte de festival iar procedurile s-au finalizat după terminarea evenimentului.

Astfel, conform DIICOT, Bogdan - Felician Voicu, procurorul şef al Secţiei de combatere a traficului de droguri, a formulat pe 17 mai o cerere de eliberare din funcţie, prin pensionare, în baza dispoziţiilor art.82 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Ulterior, la data de 24 mai, Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia pentru procurori a hotărât înaintarea către preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin pensionare, începând cu data de 10 iunie 2022, a lui Bogdan - Felician Voicu, procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, delegat în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a traficului de droguri din cadrul acestei structuri specializate.

Luni, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind eliberarea procurorului din funcţie, începând cu data de 10 iunie 2022, aşa cum solicitase magistratul.

Doi tineri au murit şi mai mulţi au fost transportaţi la spital în urma consumului de droguri la festivalul Saga, care s-a desfăşurat în weekend la Arena Naţională din Capitală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.