Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Ședință explozivă în PSD pentru amnistie și grațiere

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea dancila cex

Liderii filialelor PSD și conducerea centrală a partidului ar putea să voteze în ședința CExN al PSD din 16 decembrie dacă formațiunea social-democrată susține sau nu susține un proiect de amnistie și grațiere, au declarat surse din partid pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Președintele PSD Sector 1, Dan Tudorache, a dezvăluit că la finalul ședinței de luni a CExN a cerut o discuție tranșantă despre amnistie și grațiere.

Ideea e să ştim, ori e albă, ori e neagră. Trebuie să discutăm în Cex dacă mergem mai departe sau nu, ca să închidem acest subiect. Dacă nu se dă această ordonanţă măcar să se spună clar să nu se mai discute. Acum, la fiecare post tv se discută că PSD va da sau nu va da, noi trebuie să ştim clar, susţinem sau nu o astfel de ordonanţă”, a spus acesta la Digi24.

Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă, vicepreședintele PSD Marian Oprișan și ministrul Justiției, Tudorel Toader, au declarat că la ședința CExN de luni nu s-ar fi discutat despre amnistie și grațiere.

Surse din PSD au spus ȘTIRIPESURSE.RO că părerile în partid sunt împărțite.

Citește și: DECIZIE-BOMBĂ LA PSD: OUG pe Codul Penal și Codul de Procedură Penală

VARIANTA 1. Surse social-democrate au explicat ȘTIRIPESURSE.RO că partidul are la îndemână, dacă alege să își asume amnistia și grațierea, o lege în Parlament. Un proiect adoptat tacit de Senat se află deja în Camera Deputaților, în calitate de for decizional, dar este ținut la sertar în comisia Juridică. Dezavantajul este că PSD-ALDE nu mai au majoritatea de la începutul mandatului și ar depinde de voturile UDMR și ale minorităților. De asemenea, proiectul poate fi întors în Parlament de șeful statului pentru reexaminare sau poate fi atacat la CCR, ceea ce înseamnă că intrarea acestuia în vigoare poate fi mult întârziată.

VARIANTA 2. Pe de altă parte, varianta unei ordonanțe de urgență pentru amnistie și grațiere ar rezolva toate problemele legate de majoritate sau de piedicile lui Klaus Iohannis, au spus sursele citate, însă ar risca să provoace o nouă revoltă în stradă, așa cum s-a întâmplat la OUG 13. Premierul Viorica Dăncilă a spus că exclude OUG pe amnistie și grațiere până la finalul anului și că nu are pe masă un asemenea proiect. Liderul PSD Liviu Dragnea și ministrul Justiției, Tudorel Toader, au spus și ei că nu au un proiect pe amnistie și grațiere.

Citește și: DEFINITIV - OUG privind Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, ADOPTATĂ

Varianta parlamentară a fost indicată, luni, de vicepreședintele PSD Marian Oprișan, care a adăugat că PSD „se poate gândi la un act de clemență” așa cum s-a dat în alte țări. „De ce ar fi nevoie? Haideți să ne gândim la seria de abuzuri comise în justiție și la seria de oameni condamnați nevinovați pe baza protocoalelor încheiate între SRI și Parchete”, a spus acesta.

La fel, ministrul Justiției, Tudorel Toader, spunea în septembrie, despre amnistie și grațiere, că „suntem în anul Centenar, legiuitorul ar putea fi generos din această perspectivă”.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a spus recent că în orice țară civilizată „era dată amnistia și grațierea în a doua secundă” pentru că este „un lucru necesar pentru români, oameni care au fost abuzați”.

Dragnea i-a cerut public în repetate rânduri, ministrului Justiției, să găsească „o soluţie” pentru a încerca „să se repare toate nedreptăţile din ultimii ani din România, care tot ies la iveală”.

În septembrie, liderul PSD Liviu Dragnea declara că din punctul său de vedere este nevoie de amnistie și grațiere. „Că se dă la anul, peste doi ani, o asemenea lege trebuie dată, pentru că nu cred că se poate inventa un alt instrument juridic care să dea posibilitatea celor condamnați nevinovați să scape de această nenorocire", a spus Dragnea la Antena 3.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.