Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Eșec la Palatul Victoria. PNL, PSD și UDMR nu au ajuns la consens pe numele premierului

romaniajournal.ro
Guvern

Liderii PNL, PSD și UDMR nu au căzut de acord, luni, la Palatul Victoria, cu privire la propunerea de premier cu care să meargă la consultările de la Cotroceni, spun surse participante la discuții, pentru ȘTIRIPESURSE.RO. Șefii partidelor vor relua negocierile marți, de la 13.00, la Parlament.

Florin Cîțu ar fi de acord ca funcția de premier să meargă la PSD dacă rămâne el vicepremier și ministru de Finanțe, însă nu are o susținere în partid pentru o asemenea mutare.

Marcel Ciolacu le-a zis liberalilor să își stabilească mandatul clar printr-un vot în partid, soluție care să aibă și OK-ul informal al lui Klaus Iohannis, după care să se vadă iar pentru negocieri.

Klaus Iohannis l-ar vrea premier pe Nicolae Ciucă.

Concluzia este că fără semnale de la Cotroceni, PNL și PSD nu pot avansa prea mult cu numele premierului pentru că dreptul de a propune candidatul de prim-ministru îi aparține exclusiv șefului statului.

Conform surselor noastre, jocul din acest moment este așa: dacă un partid va prelua Ministerul Finanțelor, atunci celălalt partid va avea funcția de premier. Condiția esențială este ca nici unul dintre cele două partide să nu aibă atât funcția de premier, cât și cea de ministru de Finanțe sau de ministru al Muncii.

PNL ar dori ca PSD să preia Ministerul Justiției, la schimb cu Ministerul Finanțelor, dar cei de la PSD refuză această variantă.

Scenariile de lucru în cadrul negocierilor dintre cele două partide:

1.Premier PSD - În acest caz poziția va fi preluată de președintele PSD, Marcel Ciolacu, iar cele două poziții de vicepremier de ceilalți doi șefi de partide: Florin Cîțu (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR). Vicepremierul PNL va fi însă cu portofoliu - astfel Florin Cîțu va fi vicepremier și ministru al Finanțelor Publice. Restul portofoliilor se vor împărți jumătate PSD, iar cealaltă jumătate PNL și UDMR. PSD va prelua și Camera Deputaților, iar PNL va prelua Senatul României.

2.Premier PNL - În acest caz poziția va fi ocupată de Nicolae Ciucă sau de un alt liberal, Lucian Bode sau Rareș Bogdan, ambii prim-vicepreședinți. PSD și UDMR vor avea fiecare câte un vicepremier fără portofolii, iar la ministere PSD va avea peste 60% din Executiv, iar  PNL cu UDMR restul. PSD va prelua automat Ministerul Finanțelor Publice, iar PNL va prelua Ministerul Justiției - ambele ministere avizatoare. PSD va prelua Camera Deputaților prin Marcel Ciolacu, iar PNL va prelua Senatul prin Florin Cîțu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.