Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE Fără `pixul` AJPIS nu putea exista `filmul` azilele Ilfov - Funcționarii au pus umărul la interesul GIO de `obținere de sume cât mai mari de bani`

dosare

Surse judiciare declară autorului acestui material, folosind și date din mega-ancheta DIICOT privind tratamentele degradante de la azilele de bătrâni din Ilfov, că acest lucru nu ar fi putut fi posibil niciodată fără semnăturile și avizele date de către Autoritatea Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială din Ilfov, instituție percheziționată joi de către procurorii DNA.

Astfel, reamintim că la momentul difuzării acestui material anchetatorii DNA caută probe în sediul AJPIS Ilfov dar și la locuințele unor funcționari, care, potrivit datelor din dosarul de crimă organizată al DIICOT rezultă că ar fi sprijinit în mod direct și în complicitate directă grupul infracțional organizat coagulat la nivelul județului Ilfov.

Astfel, anchetatorii DIICOT, arată în dosarul de crimă organizată ce a ajuns pe masa judecătorilor bucureșteni că „în vederea realizării scopului grupului (obținerea de sume cât mai mari de bani) și cu scopul de a da o aparență de legalitate activității infracționale desfășurate, după înființarea Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz, membrii grupului infracțional au făcut demersuri pentru obținerea acreditării ca furnizor de servicii sociale pentru persoane cu dizabilități și ulterior a licențelor de funcționare, prin declararea în fals a îndeplinirii condițiilor legale și având complicitatea funcționarilor din cadrul A.J.P.I.S. Ilfov, care au atestat în fals îndeplinirea condițiilor pentru acreditarea și acordarea licenței celor două centre”.

„Ca urmare a acestei activități infracționale a fost acordată licența provizorie de funcționare pe o perioadă de un an, urmată de acordarea licenței de funcționare seria ..., pentru o perioadă de 5 ani, respectiv, 14.07.2021-13.07.2026, pentru centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Gabriel cel Viteaz".

În aceeași modalitate a fost acordată pentru centrul de îngrijire și asistență „Armonia"  licența de funcționare provizorie nr. 1358 /12.07.2022 emisă de A.N.P.D.P.D. la 12.07.2022 cu valabilitate de 1 an, până la data de 11.07.2023.

Relevant în susținerea actelor de sprijinire a grupului infracțional organizat de către funcționari ai A.J.P.I.S. este conduita acestora cu ocazia verificării documentației depuse și efectuării evaluării în teren în vederea acordării licenței de funcționare pentru o perioadă de 5 ani pentru C.I.A.P.A.D. „Armonia" activități ce a avut loc în perioada 26.04.2023­ 28.04.2023, dar și ulterior în la începutul lunii mai”, se arată în cazul de la instanță, cu privire la funcționarii publici vizați de mega-ancheta de corupție.

Funcționarii au pus umărul - Dădeau sfaturi și tertipuri de ocolire a legilor pentru GIO

Pe lângă presupusele acte directe de favorizarea a nașterii fenomenului infracțional cristalizat la nivelul județului Ilfov în ceea ce privește „afacerile„ cu bătrâni, funcționarii publici se pare că puneau umărul oricum puteau la ajutar grupului infracțional organizat destructurat de către DIICOT.

„În acest sens, liderul Godei Ștefan Cristian și fratele acestuia Godei Daniel au efectuat mai multe demersuri pentru a crea o aparență de îndeplinire a condițiilor de licențiere, fiind sprijiniți în acest sens de funcționarii A.J.P.I.S. Ilfov,.

În perioada ce a urmat controlului, aceștia recurg la tot felul de artificii, unele dintre acestea chiar la sugestia funcționarilor, potrivit proceselor verbale întocmite de organele de cercetare penală... .”, se arată în dosarul de la instanța de judecată.

Pe „fire„ cu AJPIS

„Godei Ștefan Cristian este cel care ține legătura cu autoritățile locale/județene în ceea ce privește activitatea asociației Sf. Gabriel cel Viteaz și a celor două centre de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Sf. Gabriel cel Viteaz și Armonia, fiind singurul din cadrul grupului care îi trasează sarcini lui Pleșa Gheorghe (asistent social care se ocupă de întreaga documentație necesară pentru desfășurarea activității centrelor) dar și singurul care relaționează cu Țicu Andrei-Răzvan șef de serviciu în cadrul D.G.A.S.P.C. Ilfov sau cu alți angajați din cadrul direcției de asistență social precum Popa Mihaela Bianca ori din cadrul A.J.P.I.S. Ilfov (instituție care potrivit legii efectuează controale în vederea acreditării și licențierii centrelor de îngrijire și asistență persoane cu dizabilități).

Astfel, acesta a beneficiat în desfășurarea activității infracționale de exploatare a beneficiarilor, de sprijinul unor angajați din cadrul A.J.P.I.S. Ilfov și D.G.A.S.P.C. Ilfov și Sectorul 3 în ceea ce privește acreditarea asociației ”Sf. Gabriel cel Viteaz” și licențierea celor două centre de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități ”Sf. Gabriel cel Viteaz” și "Armonia”, în sensul că toate controalele sau verificările efectuate nu au avut un caracter inopinat, Godei Ștefan Cristian fiind anunțat în prealabil cu privire la data la care urmau să aibă loc, oferindu-i posibilitatea acestuia să pregătească centrele și beneficiarii, astfel încât organele de control să nu constate eventuale nereguli”, scriu procurorii DIICOT în mega-dosarul de crimă organizată.

Mai mult, notează acesștia, „chiar dacă cu ocazia verificărilor A.J.P.I.S. Ilfov au fost identificate nereguli acestea nu au fost consemnate în documente, Godei Ștefan Cristian este asistat și ajutat în vederea intrării într-o stare de legalitate aparaentă prin întocmirea în fals de către Godei Ștefan Cristian și membrii grupului infracțional, respectiv Pleșa Gheorghe și Cărăulașu Ioana Andreea, de documente care să ateste resepctare scriptică a condițiilor cerute de lege și norme”.

DNA s-a dus peste funcționarii AJPIS

Surse judiciare explică pentru autorul acestui material unde ar fi vina inspectorilor AJPIS, în cazul cărora se fac joi percheziții de către procurorii DNA, precum și prejudiciul presupus creat creat de aceștia statului român prin autorizarea funcționării centrului Armonia.

Astfel, sursele arătate spun că dacă inspectorii si-ar fi exercitat corespunzător atribuțiile de serviciu și ar fi constatat neregulile consecința legală era retragerea licenței provizorii și închiderea centrului.

Cum însă raportul inspectorilor AJPIS a fost unul favorabil centrul Armonia a primit licența la finalul lunii iunie 2023.

Astfel se pare că funcționarii luați în țintă de anchetatorii DNA ar fi încălcat mai multe articole de lege din legislația primară care se refereau la obligațiile acestora de prevenire a fraudelor, abuzurilor și neglijenței în sistemul de protecție socială.

Curgeau banii de la stat la centrul Armonia

Pentru perioada de când trebuia licența si primirea licenței, mai - iunie 2023, centrul Armonia a primit subvenții de la statul roman însumând cca 6.000 lei/persoană/lună ori 25 de beneficiari.

Sursele precizate mai arată că prejudiciul în acest caz ar fi reprezentat de sumele de bani cuvenite ca subvenții și care de asemenea ar putea reprezenta și folos necuvenit pentru Centrul Armonia.

DNA `calcă` peste inspectorii care au reavizat funcționarea centrului Armonia

Surse judiciare afirmă că anchetatorii DNA s-ar afla la sediul AJPIS Ilfov unde ar face percheziții în birourile inspectorilor care ar fi semnat reavizarea funcționării unora dintre centrele din Ilfov vizate de ancheta DIICOT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.