Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Guvernul analizează două portițe anti-Iohannis în numirea șefului armatei

Twitter
sah

În Guvern se iau în calcul două variante pentru a bloca efectele decretului prezidențial privind prelungirea cu un an a mandatului șefului armatei, au relatat surse politice pentru ȘTIRIPESURSE.RO, o decizie finală urmând să fie luată imediat după Revelion.

În Guvern se discută că decizia lui Iohannis nu a respectat prevederile legale pentru că decizia trebuie să fie luată la propunerea ministrului Apărării și cu avizul premierului.

Astfel, variantele luate în calcul la Palatul Victoria sunt o plângere la Curtea Constituțională privind un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Președintele României, precum și atacarea în contencios administrativ a decretului lui Klaus Iohannis.

Monitorul Oficial a publicat, sâmbătă, decretul semnat de preşedintele Klaus Iohannis privind prelungirea, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării (SMAp).

Şeful statului avertiza, vineri, într-un comunicat de presă, că întârzierea publicării acestui decret "are grave consecinţe şi atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate.

Iohannis spunea că propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, nu a fost aprobată pentru că „nu respectă rigorile legii”.

Ministrul Apărării a declarat că propunerea sa pentru şefia Statului Major al Apărării a fost generalul Dumitru Scarlat, care reprezintă România la NATO şi Uniunea Europeană. Potrivit lui Leş, şeful statului i-ar fi spus în şedinţa CSAT că nu vrea "să mute oamenii de aici colo, că sunt buni pe unde sunt".

"Ca să fie şef al Statului Major al Apărării, trebuia să fie şef de categorie de forţă. Şi am făcut propunerea de mutare a dânsului (generalul Dumitru Scarlat - n.r.) la SMFT, cu toate că dânsul a mai fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre, şi domnul general Uifăleanu să îi ia locul la NATO şi UE. Aceste propuneri au fost respinse. N-a avut argumente, doar că nu sunt legale, fără să spună de ce nu sunt legale. (...) Din ce citesc eu în lege şi propunerea de prelungire se face tot de către ministrul Apărării", a adăugat Leş.

Citește și: Guvernul pregătește PENSII OCUPAȚIONALE: Angajatul poate contribui lunar cu cel mult o treime din salariul brut

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.