Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surse | Necunoscuta Olanda - Premierul Ciucă le-a dezvăluit europarlamentarilor români strageria pentru Schengen

Ciuca bruxelles

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu mai mulți europarlamentari români, din toate grupurile politice, despre aderarea României la Spațiul Schengem, despre resursele disponibile prin PNRR și prin programe operaționale, dar și despre criza actuală, cauzată de războiul din Ucraina.

Ciucă a subliniat că este nevoie de coordonare pentru promovarea obiectivelor României în context european și spune că a apreciat deschiderea eurodeputaților de a fi parte la acest efort comun.

Potrivit unor surse participante la discuții, premierul le-a dezvăluit europarlamentarilor și strategia în caz că apar semne clare că Olanda ar putea să se opună din nouă aderării României la Spațiul Schengen. Astfel, premierul ar urma să ceară ca subiectul Schegen să nu fie pus pe ordinnea de zi la Consiliul JAI din 8 decembrie, ci mai târziu, până la finele lunii decembrie.

Un scenariu luat în calcul de autoritățile române este ca Olanda să se abțină la votul din Consiliul JAI. Cum deciziile de iau pe bază de unanimitate, abținerea Olandei ar asigura aderarea României la Spațiul Schengen, în cazul în care toate celelalte țări ar acorda un vot favorabil.

Atitudinea Olandei față de posibila aderare a României la Spațiul Schengen are legătură și cu alegerile regionale de anul viitor, de la mijlocul lunii martie. Subiectul imigrației se află din nou pe agența politică, iar România este văzută ca o poartă de acces nesigură în UE.

Parlamentul olandez a adoptat săptămâna trecută o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. Moțiunea votată de Parlamentul Olandez solicită Guvernului Rutte să să asigure investigații suplimentare referitoare la supravegerea frontierelor externe ale UE.

Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate o rezoluţie nonlegislativă în care cere Consiliului Uniunii Europene ca, până la sfârşitul anului 2022, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.