Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Posibile mutări spectaculoase pe scena politică, dacă pică Guvernul

Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis Guvern

Dacă pică Guvernul Florin Cîțu prin moțiune de cenzură, liberalii vehiculează un scenariu aproape tras la indigo după evenimentele din 2009 care au dus la formarea Guvernului Emil Boc 2.

Surse liberale au spus pentru ȘTIRIPESURSE.RO că o variantă luată în calcul este următoarea:

Președintele Klaus Iohannis va propune 'un premier de sacrificiu'. Poate fi oricine din PNL. Nimeni nu se așteaptă și nici măcar nu se dorește ca respectivul premier desemnat să fie acceptat de Parlament. Scopul este ca PNL să cumpere timp pentru următoarea manevră.

Se înființează un nou grup parlamentar format din deputați și senatori „independenți” care pleacă din PSD, AUR, USR PLUS.

Pe perioada desfășurării evenimentelor, Guvernul va funcționa cu puteri limitate: nu va putea emite Ordonanțe de Urgență.

În final, președintele Klaus Iohannis îl propune premier pe Florin Cîțu, cu susținere PNL, UDMR și noul grup parlamentar. Eventual, dacă 'independenții' își vor face și un partid, va intra și acest partid la guvernare.

Fără anticipate

Potrivit surselor citate, liberalii nu vor să se ajungă la alegeri anticipate, pentru că ar ieși cei mai șifonați din organizarea de noi alegeri parlamentare. PSD este pe val și ar fi principalul beneficiar, iar anticipatele nu ar face decât să îngreuneze situația din Parlament pentru Klaus Iohannis și PNL.

PNL are 100% siguranța că alegerile anticipate pot fi evitate, pentru că dizolvarea Parlamentului o poate face doar Klaus Iohannis, numai dacă șeful statului vrea, nefiind o obligație în acest sens. Constituția spune că Președintele „poate”, deci nu este obligat, să dizolve Parlamentul după ce parlamentarii au respins două propuneri de premier.

 

-

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.