Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Se joacă la rupere în Senat: două scenarii au prins contur, în urma negocierilor din culise

Inquam Photos/ Octav Ganea
senat proteste

Călin Popescu Tăriceanu a lăsat liber scaunul de președinte al Senatului, iar, marți se va da marea bătălie între putere și opoziție. Va fi un vot care va separa clar taberele în Senat și un indicator serios pentru viitoarea moțiune de cenzură.

Citește și: EXCLUSIV Restructurarea guvernului în linie dreaptă. Se pregătește o mișcare de proporții în Parlament (surse)

Calculele hârtiei arată în felul următor:

- Majoritatea în Senat este 69 de voturi.

- PSD are 68 de voturi.

- PNL-USR-ALDE-UDMR au 61 de voturi.

- 7 senatori sunt independenți, dar cel mai probabil senatorii din PMP vor merge alături de opoziție. De asemenea, senatorii independenți din Pro România vor urma linia politică trasată de ALDE.

La acest moment, două scenarii au prins contur, ca urmare a negocierilor din culise:

1. Din tabăra opoziției se clamează sprijin puternic pentru Alina Gorghiu, candidatul PNL, dar asumat de USR și UDMR. Gorghiu este în relații foarte bune cu foștii liberali, trecuți între timp la ALDE, tocmai de aceea, candidatul ALDE, Iani Popa, s-ar putea retrage direcționându-și voturile către Gorghiu.

Alina Gorghiu are șanse doar dacă PSD nu va merge disciplinat. Cei de la PSD au 68 de voturi și cu cel al lui Teodor Meleșcanu se vor aduna 69, iar asta înseamnă că ar avea majoritate.

2. Din tabăra puterii, cei de la PSD, cel puțin la nivel oficial, clamează susținerea lui Teodor Meleșcanu. La ultima ședință de grup, au existat voci în rândul senatorilor social-democrați care au spus că nu l-ar susține pe Meleșcanu, aceasta fiind o capcană politică.

Rămâne de văzut cum se vor face jocurile în Senat, cine va trăda, cine va absenta de la vot și cum se vor purta negocierile de ultimă oră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.