Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surse: Tudorel Toader, "avocatul" lui Dragnea la CCR. Speranțele PSD pe sesizarea Belina

CCR

Dosarul Belina  ar putea  fi  astaăzi aruncat  în aer de către CCR.  Judecătorii Curții se  pronunțâ  pe sesizarea președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu pe existența  unui  posibil  conflict  juridic între Guvern  și instituția condusă de Laura  Codruța  Kovesi.  Social-democrații și-au pus toate speranțele în  ministrul Justiției,  Tudorel Toader, care se va deplasa personal la ședința Curții pentru a pleda punctul de vedere al  Guvernului în materie. Iar semnele sunt încurajatoare, susțin surse din PSD.

În 23 octombrie, președintele Senatului a cerut CCR să constate și să soluționeze conflictul juridic de natură constituțională între Guvern, pe de o parte, și Ministerul Public — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, pe de altă parte, ca urmare a cercetării privind legalitatea hotărârilor Executivului prin care părți din insula Belina și brațul Pavel au trecut din proprietatea statului în cea a județului Teleorman. Iar semnele sunt încurajatoare pentru Liviu dragnea, susțin surse din PSD.

Conform solicitării către CCR, acest conflict a intervenit ca urmare a cercetării penale a Direcției Naționale Anticorupției asupra legalității Hotărârii Guvernului 858/2013 și a Hotărârii Guvernului 943/2013, după cum se preciza într-un comunicat al Senatului.

În sesizarea  către CCR se susține că actele și faptele concrete expuse în sesizare dovedesc existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și DNA — componentă a Ministerului Public, care constă în declanșarea unei proceduri de urmărire penală în legătură cu adoptarea unor hotărâri de guvern. Or, potrivit celor statuate chiar de Curtea Constituțională, adoptarea hotărârilor de guvern dă expresie competenței originare a Executivului, se arăta în comunicat.

În PSD domnește optimismul,ușor forțat, cu privire la decizia Curții de astăzi. Potrivit unor  surse din conducerea  social-democrată, toată lumea  se  așteaptă ca solicitarea lui Tăriceanu să fie admisă prin votul judecatorilor CCR.  Asta mai ales în condițiiule  în care Tudorel Toader se va deplasa personal la CCR pentru a susține piunctul de vedere al Guvernului și  sesizarea  lui Tăriceanu

Un asemenea  vot  ar  echivala  cu stoparea anchetei DNA și clasarea dosarului, de vreme ce procurorii nu ar  mai putea să se pronunțe și  să-și bazeze  investigația pe ideea oportunității emiterii uneie legislații secundare, cum este cazul  unei HG sau ordin de ministru

Efectul unei  eventuale decizii favorabile nu  privește numai  ultimul dosar penal  instrumentat pe numele  lui Liviu Dragnea. Orice altă investigație penală în cazuri similare, având la bază  sau acoperire un HG emise de către Guvern nu va mai  fi posibilă pe viitor.

Decizia, oricare va  fi ea, vine într-un moment narvaorabil ca imgine pentru Guvernul Tudose și PSD.  În ziua  în care  la Palatul Victoria au fost adoptate prin OUG noile modificări la Codul Fiscal, a mai fost emisă o altă ordonanță prin care s-a modificat lege Apelor. Prin noul act  normativ se elimină o  interdicție - cea prin care  nu se piyea  ridica construcții în preajma cursurilor de apă.  Singura condiţie  introdusă prevede ca proiectul, indiferent unde e amplasat, să aibă prevăzute lucrări de apărare împotriva inundaţiilor.Presa susține  că un potenţial beneficiar al acestei modificări este chiar  firma Tel Drum, care deţine în închiriere Insula Belina din judeţul Teleorman.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.