Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surse: Zâzanie totală în PSD. Noii pioni din garnitura lui Tudose. Contramutarea lui Dragnea și nebunul decisiv

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea tudose

Mai sunt aproape trei săptămâni până la noua ședință a Comitetului executiv al PSD, iar Liviu Dragnea și Mihai Tudose caută sprijin prin filiale, lideri de CJ-uri și miniștri pentru a-și asigura victoria la confruntarea finală. Ca în cazul Grindeanu, lupta pe controlul a două ministere cheie - Interne și Dezvoltare - se poate dovedi decisivă. Între timp, atât premierul, cât și liderul său de partid fac curte colegilor de partid și aruncă cu promisiuni în dreapta și în stânga. În încercarea lor de a se anula unul pe celălalt, un al treilea actor are numai de câștigat din acest conflict.

În prezent, în spațiul public lupta se duce pe controlul MAI. Carmen Dan este cel mai important membru al Executivului pentru Liviu Dragnea, având în subordine toți prefecții și toate forțele de ordine, dar și serviciul de informații din MAI, un instrument de lucru dorit de liderul PSD a fi sub controlul său.

Vezi și: Inspecția Judiciară s-a autosesizat în cazul polițistului pedofil

Tocmai din această cauză, premierul a anunțat cu atâta patos că așteaptă demisia lui Carmen Dan după ce a expus-o criticilor din Poliție și a lăsat-o fără autoritate în minister prin refuzul de a trece la demiterea capilor din sistem. Ca și în iunie și acum, Carmen Dan este trofeul râvnit de premieri. În luna iunie, singurele demisii pe care Sorin Grindeanu le trimitea la Cotroceni erau cele ale lui Sevil Shhaideh și Carmen Dan. Acum se joacă la presiune, în speranța că omul lui Dragnea va ceda psihic și va veni cu propria demisie pe masa conducerii PSD.

Prin contestarea capacității de decizie a șefei MAI, Tudose vrea să demonstreze colegilor de partid că influența lui Dragnea în Guvern nu mai e atât de puternică ca pe vremuri, că oamenii loiali acestuia nu sunt intangibili și că el, personal, poate fi pe viitor omul cu care trebuie vorbit pentru decizii, alocări de fonduri și de funcții.

De altfel, primul semnal a fost dat încă de acum câteva luni. La Dezvoltare, Mihai Tudose a profitat de prima ocazie și a decapitat-o pe Sevil Shhaideh. Totuși, noul ministru, Paul Stănescu, nu mai este atât de obedient față de Liviu Dragnea, dar nici nu dă semnale e apropiere deschisă față de Tudose, cum o fac alți miniștri.

Vezi și: ATENȚIE, au crescut amenzile! Lista obiectelor pe care trebuie să le ai tot timpul în mașină

Potrivit unor surse din PSD, după o serie de întâlniri cu lideri de filiale și șefi de CJ-uri, menite să demonstreze acestora că robinetul finanțării intereselor lor locale nu se mai regăsește în Kisellef numărul 10, Mihai Tudose și-a trecut în revistă și miniștrii care îi susțin ideea de restructurare a Executivului, strategia prin care încearcă să submineze influența lui Dragnea la Palatul Victoria și să zgâlțâie scaunul acestuia de lider de partid.

Astfel, ieri, chiar înainte de ședința de Guvern în care a spus nu propunerii lui Carmen Dan de decapitare a conducerii Poliției, Mihai Tudose a avut o întâlnire în biroul său cu o serie de miniștri din propriul cabinet. Flancat de vicepremierul Marcel Ciolacu și de ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu, premierul s-a închis în biroul său cu miniștrii Florian Bodog de la Sănătate, Felix Stroe de la Transporturi, Gheorghe Șimon - Economie și Marius Nica. Conform surselor citate, și alți miniștri joacă cu Tudose, precum Romașcanu de la Cultură. Printre noile achiziții se numără și pupilul lui Dragnea instalat în fruntea organizației de tineret al PSD, Gabriel Petrea, ministrul consultării publice și dialogului social, care de altfel nu a ezitat recent să iasă și să-l apere pe premier de acuzațiile colegilor de partid.

De cealaltă parte, Dragnea dă toate semnele că va juca tare până la capăt. În timp ce Carmen Dan a primit directivă să nu facă jocul lui Tudose și să nu demisioneze, Dragnea a trecut la recâștigarea terenului pierdut.

Turneul prin cinci filiale din Moldova, cu Iașiul ca punct terminus, ar fi doar începutul, susțin sursele citate.

"Dragnea a trecut la negocierea la bucată cu liderii de filiale. Deja a avut discuții cu Buzatu și Oprișan, iar primul a schimbat din nou tabăra după întâlnirea de ieri", ne-au precizat sursele citate.

Vezi și: Cum să ai grijă de cel mai important organ: Exercițiile care îți țin creierul ‘în formă’

Prudent, pentru a preveni orice atac deschis din partea unor colegi de partid din aceste filiale, Dragnea s-a lipit de ministrul Paul Stănescu. Coincidență sau nu, ministrul Dezvoltării are același traseu și calendar de lucru ca al liderului de partid, semn că liderul de Olt este adeptulunui joc la două capete în această perioadă.

"Stănescu are de demarat o serie de proiecte locale finanțate cu bani de la Dezvoltare și de fluturat miliardele pe la nasul primarilor. Numai bine pentru Dragnea să meargă braț la braț cu el, să arunce cu noi promisiuni de finanțare și să taie panglici prin țară", ne-au explicat sursele citate.

În fapt, Dragnea l-a luat pe Stănescu cu el pentru a arăta primarilor și altor lideri locali că la el este încă cheia finanțării proiectelor locale. Iar strategia a avut efectul dorit. Conform surselor citate de stiripesurse.ro, la întâlnirea de astăzi de la Sucevița, purtată cu o serie de parlamentari și zeci de primari social-democrați din județul Suceava, discuțiile s-au axat pe nevoile financiare și pe proiectele acestora.

"Au fost mai interesați de banii pe care i-ar putea primi pentru proiectele aflate în derulare sau pe care vor să le dea drumul pe viitor și de modul în care se pot materializa acestor fonduri. Pentru ei, certurile de la București dintre lideri sunt privite mai mult ca un impediment, o zâzanie ce trebuie soluționată mai degrabă pașnic între cei doi, pentru că le poate le poate afecta proiectele, aranjamentele și promisiunile făcute deja până acum. Primarii vor mai degrabă stabilitate, decât restructurare. O comasare a ministereor și a celor care le conduc în momentul de față este privită ca o amenințare pentru că le poate da planurile și interesele peste cap. Un alt ministru înseamnă timp și bani pierduți, noi deplasări, anticamere pe la București, iar primarii nu mai au nervi să o ia de la capăt pentru a se asigura că vor primi banii promiși de la un nou ministru", ne-a dezvăluit un parlamentar suceavean, modul în care au decurs discuțiile cu Dragnea și Stănescu.

Pentru Stănescu, în mâinile căruia se află cea mai importantă pârghie de control a pesediștilor, Programul Național de Dezvoltare Locală, un război de uzură prelungit între Dragnea și Tudose nu poate decât să-l avantajeze. Ambele tabere au nevoie de sprijinul decisiv al acestuia în lupta declanșată pentru controlul PSD, pentru a asigura fidelizarea social-democraților din teritoriu la viitorul Comitet Executiv, iar experiența anilor trecuți a dovedit că cine are acces direct la banii din acest program de finanțare, poate controla de fapt din umbră acest partid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.