DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Suspendarea președintelui tot mai aproape. Disensiuni majore la vârful PSD privind calea de urmat

pixabay.com
diverse, umbra, timp

Situația e din ce în ce mai tensionată. PSD a abandonat politica pasivă care i-a adus numai câștiguri în clinciurile cu președintele Klaus Iohannis și a trecut la o ofensivă care îl pune în fața unui paradox: ce e de făcut de acum încolo? Este procedura de demitere a președintelui României cartea câștigătoare? Riscă PSD să piardă tot mergând la o luptă al cărei sfârșit nu îl poate bănui nimeni? Potrivit informațiilor noastre, s-a conturat deja o majoritate firavă la vârful PSD în favoarea suspendării președintelui și, prin urmare, pentru a deschide calea demiterii acestuia.

Procedura ar putea debuta chiar de săptămâna viitoare, dacă președintele nu va semna decretul de revocare a procurorului-șef al DNA în conformitate cu decizia Curții Constituționale. După cum este deja previzibil, președintele Iohannis nu va semna decretul și va căuta să treacă în ofensivă - o mare dezbatere publică care să se concretizeze posibil în sute de mii de semnături care să ducă la un referendum de modificare a Constituției pentru stabilirea clară a tipului de republică: parlamentară sau prezidențială. (La cât de iubit este parlamentul... rezultatul nu ar fi greu de anticipat.)

Iată ce spune Constituția României cu privire la suspendarea președintelui, care este doar debutul procedurii de demitere:

ARTICOLUL 95

(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

(sursa: Constituția României)

Numărul de parlamentari care să solicite suspendarea este atins fără probleme de PSD. O convocare a Birourilor Permanente Reunite și apoi un plen reunit se pot face aproape instant. În cadrul acestei proceduri, Curtea Constituțională dă doar un aviz consultativ, într-un interval destul de rapid. Votul în plen pentru suspendare ar fi doar o formalitate și iată-l pe președintele Klaus Iohannis trimis acasă pentru cel puțin 30 de zile. În timpul acesta, cel care va deveni președintele interimar al României (cel mai probabil Călin Popescu Tăriceanu, dar dacă se decide altfel chiar Liviu Dragnea... dar nu trebuie exclusă și varianta Viorica Dăncilă) poate semna toate legile cu probleme pe care președintele Klaus Iohannis face tot ce poate pentru a le întârzia: legile de organizare a Justiției, Codul Penal, Codul de procedură penală... dar și revocarea procurorului-șef al DNA, numirea altui om în loc la DNA și la DIICOT și alte aranjamente.

Și aici urmează o dezbatere aprinsă. Unii juriști ai PSD susțin că nu e necesar ca președintele Klaus Iohannis să fie suspendat 30 de zile și că dacă Parlamentul a votat un act de suspendare același parlament poate să emită o altă hotărâre care să revoce hotărârea anterioară și, deci, președintele să revină pur și simplu în funcție după ce PSD și-ar fi rezolvat problemele. Alții susțin că acest lucru e imposibil și că, odată începută procedura, ea e musai să se termine cu un referendum național pentru demiterea președintelui, care ar putea reveni pe funcție doar dacă poporul decide acest lucru. De aceeași părere este și fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, care susține pentru stiripesurse.ro că varianta de suspendare temporară fără referendum e o glumă.

Există și o întrebare - Dacă PSD merge pe prima variantă, cine, unde și când ar contesta procedura? Ar merge Klaus Iohannis la CCR să reclame faptul că a fost suspendat prea puțin? Se intră așadar într-o zonă de nisipuri mișcătoare.

Problematic ar putea fi și interimatul funcției supreme în stat. L-ar lăsa PSD pe Călin Popescu Tăriceanu să ia o opțiune serioasă pentru prezidențiale din postura de președinte interimar al României?

Sunt mulți lideri în PSD care susțin că o operațiune de intrare în mecanismul constituțional de suspendare/demitere a președintelui va deschide fronturi noi, care ar izola PSD, iar o victorie a președintelui i-ar da acestuia un al doilea mandat fără probleme. Asta ca să nu mai punem la socoteală o operațiune de modificare a Constituției în sensul trecerii la republică prezidențială, care i-ar trimite pe social-democrați pentru mult timp în opoziție.

Totul se joacă însă în PSD pe o singură carte. Ziua magică este 21 iunie - dacă ÎCCJ va decide condamnarea lui Liviu Dragnea în Dosarul angajarilor ilegale de la Teleorman atunci PSD intră într-o altă zodie și numai de război cu președintele Iohannis nu va mai avea timp. Noaptea cuțitelor lungi de la Hotelul Confort va fi fost o avanpremieră palidă a ceea ce va urma. Posibil să se forțeze modificări ale Codului Penal și de Procedură penală prin OUG, să se meargă la suspendare/demitere și mult alte proceduri.

În cazul în care în primă instanţă se va decide achitarea, atunci efectivele PSD ar putea suferi pierderi și dependența de ALDE și UDMR va deveni cronică.

În jurul aceleiași zile, și PNL a anunțat că va depune o moțiune de cenzură și, în condițiile de atunci, lucrurile ar putea suferi schimbări interesante.

În context, nu ar trebui să uităm că plângerea lui Ludovic Orban nu a primit încă un răspuns oficial de la DIICOT și o eventuală solicitare de încuviințare a cercetării penale solicitată președintelui să conducă spre o suspendare a prim-ministrului.

Sunt încă multe necunoscute, însă surse din cadrul Coaliției susțin că toate procedurile și preparativelr necesare sunt deja pregătite în amănunt. Parlamentarii sunt deja alertați să nu plece, pentru că urmează zile cu probleme (a fost invocat oficial până acum doar pachetul de modificări pe codurile penale), iar un draft de solicitare a suspendării președintelui este deja făcut. Cei mai apropiați colaboratori din acest moment ai lui Liviu Dragnea sunt fermi în a se merge pe drumul suspendării. În schimb, liderul PSD nu ar face un pas decisiv și încă ar mai aștepta o ușă de dialog cu președintele Iohannis, în speranța unui deznodământ fericit pe 21 iunie. De altfel, președintele PSD a vorbit de un eventual dialog în absența oricărui semn în acest sens de la Cotroceni... ceea ce a alimentat și mai mult speculațiile.

De remarcat și că o majoritate tăcută a liderilor PSD din teritoriu, cu influență la centru, a tăcut total în cadrul ultimului scandal și au și lipsit strategic de la mitingul din Piața Victoriei. Asta face și mai interesantă ziua de 21 iunie.

PS: În cazul unei noi amânări a pronunțării sentinței, lucrurile vor bălti până în toamnă, iar o achitare ar readuce PSD la politica de dinainte de tentativa cu OUG 13.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.