Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Susţinătorii boicotului referendumului sărbătoresc în faţa Parlamentului din Skopje

reuters
proteste macedonia

Susţinărori ai boicotării referendumului din Macedonia pe tema schimbării numelui ţării în ”Macedonia de Nord” în vederea deschiderii căii aderării la NATO şi Uniunea Europeană (UE) sărbătoreau duminică seara prezenţa slabă la scrutin anunţată de autorităţile electorale înaintea închiderii secţiilor de votare, relatează The Associated Press preluat de news.ro

Operațiunea Marea Racolare a fost declanșată de PSD

Susţinători ai boicotului îşi exprimau bucuria scandând ”Macedonia” în faţa sediului Parlamentului în capitală. Prezenţa la vot cu două ore înainte de închiderea urnelor era de aproximativ 29%.

Un acord cu Grecia, încheiat în iunie, ar urma să pună capăt unei vechi dispute cu Grecia, de la începutul anilor '90, când Macedonia şi-a proclamat independenţa faţă de fosta Iugoslavie. Grecia îşi suspectează micul vecin de ambiţii teritoriale asupra provinciei sale din nord şi i-a blocat eforturile de aderare la NATO.

Însă acordul a fost contestat vocal de ambele părţi ale frontierei, şi unii şi ceilalţi acuzându-şi guvernele că fac prea multe concesii celeilalte părţi.

Schimbare radicală din 12 octombrie: Care va fi noua denumire a CARBURANȚILOR

Preşedintele Comisiei Electorale Oliver Derkoski a anunţat la începutul serii că prezenţa la referendum, cu două ore înainte de închiderea urnelor, era de 28,8%.

O prezenţă slabă la vot îi va slăbi poziţia premierului Zoran Zaev în a-i convinge pe parlamentari să modifice Constituţia şi a încheia disputa cu Atena.

Constituţia macedoneană prevede un prag al prezenţei de minimum 50% din numărul alegătorilor cu drept de vot în vederea validării unui refrendum cu caracter constrângător juridic. Însă Guvernul Zaev a anunţat că referendumul este consultativ, cu alte cuvinte, rezultatul consultării este considerat o reflectare corectă a opiniei publice, indiferent de numărul participanţilor.

Cu şase ore înainte de închiderea urnelor, prezenţa a fost de 16%, potrivit Comisiei.

Premierul macedonean a votat duminică dimineaţa, la Strumica. El şi-a îndemnat concetăţenii, după vot, să participe masiv la consultare şi s-a declarat încrezător în faptul că o prezenţă puternică la urne, care să arate că macedonenii susţin aderarea la NATO şi UE.

Macedonenii ”decid soarta ţării noastre. Invit toată lumea să particpe şi să ia această decizie serioasă pentru viitorul ţării noastre şi al generaţiilor viitoare”, a declarat Zaev.

Preşedintele ţării, Gjorge Ivanov, se află între opozanţii referendumului. El a catalogat acordul cu Grecia ”o încălcare flagrantă a suveranităţii” ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.